V vrstah gospodarstva vre: ‘Gre za resno zavajanje države in krajo pravice do dela’

| 4. 12. 2020
Iz vrst gospodarstva, ki po večini ostaja zaprto, vse glasneje vre ogorčenje. Številni so obupani in vlado pozivajo, naj vendarle dovoli izvajanje dejavnosti, saj so na robu preživetja. Med njimi so gostinci, lastniki frizerskih in kozmetičnih salonov, trgovci v neživilskih dejavnostih. Preprosto ne morejo razumeti, zakaj vlada mirno opazuje, kako propadajo.
80 odstotkov trgovin do izboljšanja razmer ostaja zaprtih, pa čeprav v njih, kot kažejo lastne ankete trgovcev med 20.000 zaposlenimi, skorajda ni okužb, zagotavlja Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije: “Samo 1,4 odstotka okuženih z novim koronavirusom. To definitivno pomeni, da trgovina ni vir okužb.” 

Tudi včerajšnja izjava vodje svetovalne skupine za covid o možnem odpiranju nekaterih varnejših dejavnosti jim je vlila nekaj upanja. “Tam, kjer se da organizirati, da ljudje niso tesno skupaj. Prav gotovo vemo, da so trgovine varnejše od gostinskih lokalov,” je povedala Bojana Beović. A danes jih je čakal hladen tuš. “Verjamem, da je vedela, kaj je izjavila, in še toliko bolj me čudi, da vlada svoje lastne strokovne skupine ne posluša,” pove Lahova.

Med podjetniki, ki ne smejo delati, je vse več nerazumevanja, izpostavlja Smiljan Škarica, predsednik sekcije frizerjev in kozmetikov: “Še najmanj en teden ostajamo zaprti, kar pomeni, da nas silijo delati na črno  tiste, ki nismo vir okužb in ki smo se vsega držali. Tukaj gre za resno zavajanje države in krajo pravice do dela.” Niso le mali trgovci tisti, ki decembra zaradi svojih zaprtih trgovin trpijo velike izpade dohodka, dodaja. “Najmočnejši tedni so zdaj, ko je sezona, torej dva tedna pred božičem, in to so ključni dnevi, ko ustvarimo največ prihodka.” 

Koliko časa še bo vlada mirno opazovala, kako dejavnosti propadajo?
Koliko časa še bo vlada mirno opazovala, kako dejavnosti propadajo?FOTO: Bobo

Dokler bo zdravstveni sistem tako obremenjen, nimamo izbire, pa odgovarja zdravstveni minister: “Na prvem mestu so življenja, a vedno poudarim, da razumem težko situacijo, vendar se nekatere stvari da nadomestiti, drugih pa ne, zato tu pač ne more biti izbire, za kaj se odločamo.”

V najtežjem položaju pa so gostinci. Po vladnih načrtih sproščanja sodeč se bodo odprli šele, ko bo število okužb padlo pod 300. “Če se to zgodi, je konec. 80 odstotkov gostincev bo propadlo,” pa dodaja Husko Hajdarpašić, ljubljanski gostinec s 40-letnimi izkušnjami.

Vir: 24UR

Kategorija: Korona virus, Novice, Zakonodaja


Jaz tebi!