NOVO!!!! 5-fazni načrt sproščanja ukrepov

| 4. 12. 2020

Minister Gantar je predstavil 5-fazni načrt sproščanja ukrepov. Načrt sproščanja je razporejen v pet skupin, ki so označene z barvami: od črne prek rdeče, oranžne, rumene in zelene. Vsaka skupina je opredeljena s 7-dnevnim povprečjem števila novih pozitivnih primerov na eni strani in s številom hospitaliziranih bolnikov na drugi. Ko bo izpolnjen eden od dveh definiranih kriterijev, se bodo sprostili ukrepi v tisti skupini.

Za črno skupino velja, da bodo trenutni ukrepi v veljavi, dokler bo v državi nad v povprečju 1350 novih pozitivnih primerov dnevno za zadnjih 7 dni in če bo za isto obdobje v povprečju hospitaliziranih več kot 1200 bolnikov.

Ukrepi iz rdeče skupine bodo odpravljeni, ko bo v državi manj kot 1350 pozitivnih primerov in manj kot 1200 hospitaliziranih bolnikov, obakrat v sedem dnevnem povprečju. Takrat se v omejenem obsegu sprosti javni potniški promet, odprejo se muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura, pedikura, vse seveda ob strogem upoštevanju navodil, predvsem glede prisotnosti števila uporabnikov v prostoru.

Ko bo v državi doseženih pod 1000 pozitivnih novih primerov in 1000 hospitaliziranih bolnikov v bolnišnicah, bomo dosegli mejo oranžne skupine, s čimer bodo prenehali ukrepi zaprtja vseh servisnih dejavnosti, trgovin, vrtcev, prepoved obiskovanja pouka učencev prve triade v in učencev s posebnimi potrebami, odpravljena bo prepoved športnih aktivnosti na prostem, vključno smučanjem na s smučiščih, zbiranjem do 10 oseb, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja v tistih regijah, ki dosežejo enega od teh dveh kriterijev.

Rumeno skupino sproščanja ukrepov bo vlada dovolila ob padcu števila novih primerov pod 600 ali pa padcu števila hospitaliziranih bolnikov pod 500, kar pomeni vzpostavitev normalnega delovanja osnovnih šol in zaključnih letnikov srednjih šol, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah in tudi odprava omejitev gibanja preko noči.

Zadnja zelena skupina sproščanja ukrepov pa bo dosežena, ko bo padlo število novih pozitivnih primerov pod 300. Takrat bo nastopila možnost odprave prepovedi  delovanja restavracij, diskotek in nočnih lokalov, a bo dokončno potrebno število  pozitivnih primerov naknadno še določeno.

Minister Gantar je včeraj sodeloval tudi na ministrski konferenci zdravstvenih ministrov članic EU, kjer sta prisostvovali tudi direktorica Evropskega centra za nalezljive bolezni in Evropske agencije za zdravila, ob prisotnosti evropske komisarke za zdravje. Po podatkih s konference je v zadnjih 14 dneh število novih pozitivnih v Evropi naraslo za približno 20 odstotkov, in to kljub temu, da se stanje v nekaterih državah izboljšuje.

Gantar je spregovoril tudi o uporabi antigenskih testov za celotno prebivalstvo, ki naj bi bili na voljo pred božičem. Uvajanje testiranja bo vpeljano postopno. Najprej so se hitri antigenski testi začeli uporabljati v DSO-jih in v zdravstvenih ustanovah, naslednja skupina bo verjetno večina zaposlenih v vzgojno izobraževalnem procesu. Tej bodo sledile ostale kritične infrastrukturne skupine, policija, vojska in zaposleni v gospodarstvu. Možnost testiranja bo na koncu ponujena tudi prebivalstvu. Teste bodo izvajali zdravstveni delavci, kandidate bi pridobili iz tistih bolnišničnih programov, ki so v tem trenutku zaustavljeni.

Ministrstvo je danes objavilo razpis za nabavo testov, ki je sestavljen iz dveh delov. V prvem, se s statusom nujno, v 24 urah pričakuje ponudbe za 500.000 testov, od katerih bi bilo 115.000 dobavljenih že do 11. decembra. Za nabavo preostale količine 1 milijona testov pa bo tekel redni razpis. Tako želi država skupaj kupiti 1,5 milijona testov.

Bo pa pogoj za začetek množičnega testiranja tudi vzpostavljena ustrezna digitalna podpora, saj bo potrebno vsak rezultat evidentirati, vsak udeleženec mora dobiti obvestilo o rezultatu. Ta podpora naj bi bila zagotovljena do 11. decembra.

So pa bili k oddaji ponudbe povabljeni vsi, gre za 17 proizvajalcev, ki jih je strokovna skupina za testiranja 18. novembra izbrala kot primerne, da njihovi testi izpolnjujejo kriterije, predvsem glede senzibilnosti in specifičnosti samega testa. Element razpisa je tudi cena, saj vrednost testa ne sme presegati 5 eur, kar vključuje tudi DDV.

Odločitev o antigenskem testiranju je bila sprejeta šele konec novembra zato, ker je ministrstvo želelo počakati  smernice, ki so bile 10 dni nazaj predstavljene s strani Evropske komisije in ki vključujejo tudi možnost množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Vpliv na to odločitev je imela tudi ugotovitev, da zmogljivosti testiranja s PCR-testi niso dovolj velike.

Glede izvajanja cepljena bo podobno. Najprej bodo na vrsti iste kritične skupine kot pri izvajanju množičnega testiranja. Na voljo bo tudi aplikacija, kjer se bo vsak posameznik lahko prijavil na cepljenje. Iz tega seznama bo tudi vsak povabljen na cepljenje, ko bo cepiv dovolj in ko bodo cepivo prejeli vsi iz rizičnih skupin.

Kategorija: Korona virus, Novice, Zakonodaja


Jaz tebi!