Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej

| 4. 12. 2020

Sporočilo za javnost

Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej

Kras, Brkini, 16. novembra 2020 – Izvedba decembrskih prazničnih prireditev zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, ne bo mogoča, zato so občine Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Miren – Kostanjevica in Sežana podprle pobudo skupine občanov, da se Kras in Brkini povežejo na drugačen, poseben, a enoten način z okrasitvijo koles z lučkami in s sloganom »Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej«.

Kolo je simbol gibanja, vetra v laseh, kolo se vrti naprej, na simbolni ravni v prihodnost in nas pelje novim izzivom naproti. Lučke predstavljajo nekaj svetlega, toplega, prijetnega, prazničnega in pozitivnega, zato s pobudo Življenje na Krasu in Brkinih se vrti naprej posameznike in organizacije pozivamo k enotni okrasitvi – namestitvi osvetljenega kolesa ali dela kolesa v izložbi, v pisarni, na delovišču ali pa doma, na balkonu, terasi, domačem dvorišču …  Z akcijo želimo ohranjati vero v svetlo prihodnost in spodbujati optimizem, saj se kljub trenutnim neprijetnim razmeram in ukrepom, kolesje časa vrti naprej. Z akcijo se obenem spomnimo uspehov naših izjemnih kolesarjev v tem letu. Izpostavljamo povezovanje tako organizacij kot posameznikov ter neizmerne možnosti kolesarjenja, gibanja in priložnosti za številne obiskovalce, ki sicer danes (še) ne morejo k nam, lahko pa ozavestijo priložnosti naše destinacije – Kras in Brkini.

Da bi bila akcija bolj praznična, smo v projekt vključili nagradni natečaj. Sodelujoče vabimo, da svoje okrasitve fotografirajo in se z njimi potegujejo za nagrade. Za 10 najbolj izvirnih okrasitev na Krasu in v Brkinih so vključene občine pripravile posebna presenečenja. Fotografije okrašenih koles bomo zbirali do nedelje, 20. decembra 2020, na elektronskem naslovu:  enotnaokrasitev@gmail.com. O najbolj izvirnih okrasitvah bo odločala komisija v sestavi: Tjaša Brajdih, Alan Kosmač in Marko Pleterski. Razglasitev nagrajencev bo v četrtek, 30. decembra 2020.

Vsak posameznik lahko v teh negotovih časih prispeva košček pozitivne naravnanosti! Vabimo vas, da se pridružite in z nami zavrtite kolo Krasa in Brkinov. Podpora medijev je za povezovanje posameznikov in organizacij na našem območju izjemnega pomena, zato vas vabimo, da z objavami v vašem mediju podprete idejo civilne pobude in se nam pridružite v osvetlitvi tega negotovega obdobja.

Vse aktivnosti v okviru projekta bodo na voljo na spletni strani Visitkras podpora skupnim prizadevanjem pa bo mogoča tudi z namestitvijo foto okvirja »Življenje se vrti naprej«, ki ga bo mogoče dodati svoji fotografiji na FB profilu. Večina promocije akcije in spodbujanje občanov bo potekalo prek socialnih, družabnih ter družbenih omrežij.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Valerijo Pučko, el. naslov: valerija@vistikras.info, tel. št. 030 451 645.

Sodelujoči partnerji pri projektu:

 • Občina Sežana
 • Občina Divača
 • Občina Hrpelje-Kozina
 • Občina Komen
 • Občina Miren Kostanjevica
 • ORA Krasa in Brkinov d.o.o., Valerija Pučko
 • Befine-Pro d.o.o. , Tina Jančigaj Ausec, idejna in programska zasnova
 • Kosovelov dom Sežana, Nina Ukmar, programska zasnova
 • Slonček d.o.o., Špela Bajnoci Albreht, programska zasnova, informativna točka
 • Andrej Bandelj s.p., turistično vodenje, video produkcija
 • Tjaša Brajdih, fotografija in grafično oblikovanje, članica komisije
 • Alan Kosmač s.p. , fotografija, član komisije
 • Marko Pleterski, fotografija, član komisije

Kategorija: Aktualno globalno, Novice, Projekti


Jaz tebi!