Vlada bo ponovno pretresala protikoronske ukrepe

| 9. 12. 2020
Vlada bo na seji predvidoma ponovno pretresala ukrepe, ki jih je sprejela za zajezitev epidemije covida-19. Pričakovati je kresanje mnenj med ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom. Medtem ko slednji predlaga postopno sproščanje omejitev, Gantar poziva k popolnemu zaprtju nenujnih gospodarskih dejavnosti.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v torek opozorila, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Ob tem je naklonjena pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti, kar predlaga minister Tomaž Gantar.

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar  FOTO: Bobo Miro Majcen

Ta namreč meni, da je pred sproščanjem ukrepov treba zagotoviti primerne razmere v preobremenjenem zdravstvenem sistemu, ki jih zdaj ni. Če današnji pogovori ne bodo šli v smeri potrditve njegovih predlogov, bo Gantar razmišljal tudi o odstopu, je dal vedeti.

Počivalšek pa vztraja pri postopnem sproščanju omejitev, seveda ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov. S tem bi po njegovi oceni za gospodarstvo naredili največ. Predlaga, naj zdravstvena stroka za vsako dejavnost predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato pa naj se vse sile usmeri v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev.

Branko Meh iz OZS je v oddaji 24UR ZVEČER ponovil svoje stališče, da do zaprtja gospodarstva ne sme priti. Rezultati njihove ankete namreč kažejo, da bi naj tri četrtine obrtnikov zaradi ukrepov zaprle svoje dejavnosti, posledično bodo delavci izgubili delo, je poudaril. Dodal je, da je treba koronavirus iskati kje drugje kot v gospodarstvu. Vsa dejavnost se je zdaj preselila na črni trg, brez upoštevanja zaščitnih ukrepov, opozarja Meh. Kot je povedal, se morata ministra med seboj dogovoriti. Odstop ministra po njegovih besedah ni rešitev, treba se je pogovarjati, to je edina prava pot, je ocenil.

Jure Knez iz GZS pa je povedal, da so podjetniki dokazali, da znajo preprečiti širjenje okužb znotraj gospodarstva in da moramo preprečiti, da bi nas ‘naša zdravila’ ubila. Kot je dejal, lahko stopimo skupaj in naredimo korak naprej. Rešitev vidi v hitrih testih in sledenju virom okužb.

Spomnimo

V ponedeljek je bilo v Sloveniji odvzetih 6158 brisov na novi koronavirus, potrjenih je bilo 1627 novih primerov okužbe. Delež pozitivnih testov je bil tako za odstotno točko manjši kot dan prej – 26,4-odstoten, dan prej je bil 27,4-odstoten. Umrlo je 66 bolnikov s covidom-19, kar je največ do zdaj.

Vir: 24UR

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!