Sproščanje ukrepov v trgovini kot nov korak v normalnost

| 16. 12. 2020
Le dosledno spoštovanje priporočil stroke lahko omogoči nadaljnje odpiranje trgovin.
Vsaj za dober teden dni se spet odpirajo trgovine s tekstilom in obutvijo v štirih statističnih regijah. FOTO: Blaž Samec/Delo
Po dolgi in nedvomno zelo burni debati na vseh odločevalskih ravneh smo Slovenci z včerajšnjim dnem vendarle za korak bliže normalnemu življenjskemu ritmu, saj je vlada dovolila odpreti vrata delu neživilskih trgovin in obrtniških storitev. V dejavnostih, v katerih je na ta način zmanjšala zdravstvena tveganja (nenadzorovano delo na črno),  in v ta hip manj ogroženi severozahodni polovici Slovenije, kjer je za malenkost ublažila poslovno škodo.Trgovina je med najbolj prizadetimi, saj je bila po podatkih Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) najdlje zaprta dejavnost v regiji, namreč skupno letos kar 120 dni. Pred prazniki je vlada prisluhnila opozorilom in utemeljitvam trgovinske zbornice in vsaj delno sprostila obratovanje nekaterih prodajaln v epidemiološko ugodnejših statističnih regijah. Potrošniki so svobodneje zadihali, zdaj pa je na gospodarskih subjektih, da (skupaj s svojimi strankami) upravičijo zaupanje in pomagajo utreti pot nadaljnjemu sproščanju – čeprav epidemija trmasto vztraja. Za naprej sta namreč možna dva različna scenarija: nadaljnje sproščanje ukrepov in bolj optimističen vstop v leto, polno pričakovanj, ali vnovično (še obsežnejše) zaprtje vseh dejavnosti, če se bo okužba še razmahnila.

V imenu TZS sta tako njeni prvi dami, izvršna direktorica Mija Lapornik in predsednica Mariča Lah, že na sobotnem nočnem sestanku na Brdu pri Kranju skupaj z vlado prevzeli odgovornost za delno sproščanje omejitvenih ukrepov v trgovinski dejavnosti. Vodstva trgovskih podjetij sta pozvali, naj zagotovijo interni nadzor nad doslednim izvajanjem vseh predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s covidom-19 v trgovinah, na sedežih družb in pri samostojnih podjetnikih. »Le na ta način bomo zajezili širjenje okužb in ohranili trgovine odprte dalj časa. Če bodo ugotovljene okužbe ali kršitve, se trgovine lahko zaprejo že naslednji dan po sproščanju,« opozarjata Lahova in Lapornikova. »Dosledno izvajanje ukrepov je ključno za nadaljevanje sproščanja omejitev v trgovini. Prizadevava si zagotoviti odprtje tudi vsem tistim neživilskim trgovcem, za katere še vedno veljajo omejitveni ukrepi.«

Zaradi omejevalnih zaščitnih ukrepov so pred trgovinami vrste. FOTO: Leon Vidic/Delo

Zaradi omejevalnih zaščitnih ukrepov so pred trgovinami vrste. FOTO: Leon Vidic/Delo

Škoda bi bila lahko manjša

Pozivi, ki prihajajo iz TZS, bijejo plat zvona. Letošnji izpad prihodkov v dejavnosti znaša že več kot dve milijardi evrov, na državnem zavodu za zaposlovanje pa je letos že 10 tisoč novo prijavljenih brezposelnih oseb iz trgovinske dejavnosti. Bumerang bo na koncu zadel državni proračun (zaradi manj pobranih davkov in večjih izdatkov za pomoč podjetjem, ki so pred zlomom). Škoda pa bi lahko bila manjša, če bi prisluhnili pojasnilom trgovskega ceha, da je v trgovini zelo malo okužb. Po podatkih ankete TZS, opravljene med 25. novembrom in 8. decembrom, iz trgovine izvira manj kot odstotek in pol vseh zaznanih okužb. Podobno nizek delež kažejo tudi podatki NIJZ.

TZS zato pristojne ponovno poziva, naj sprejemajo ciljane in učinkovite ukrepe, ki bodo usmerjeni v zajezitev okužb pri poglavitnih virih in žariščih, upoštevajoč epidemiološko sliko po posameznih regijah. Nadaljuje pa naj sproščanje preostalih neživilskih trgovin v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko. S tem bodo ohranili delovna mesta in vsaj delno zajezili izpad prihodka zaradi dolgotrajnih omejitev.

Kategorija: Novice, Sekcija trgovcev


Jaz tebi!