V četrtek nova poostritev ukrepov, prazniki brez omejitev na občine

| 22. 12. 2020
V četrtek bodo tudi pri nas ponovno poostrili ukrepe. Vlada je na dopisni seji za čas med prazniki določila nekatere izjeme pri prehajanju med občinami in regijami za namen obiska ter z odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji zmanjšala število izjem glede na trenutno veljavne, kar pomeni, da se znova zapirajo frizerji, kozmetični saloni, čistilnice, prodajalne z oblačili in obutvijo ter tehnične trgovine.

Iz 24UR: Kaj nas čaka med prazniki?

Po 24. decembru bodo veljala vsa trenutna določila, torej policijska ura in prepoved zbiranja, hkrati pa se ponovno zapira vse, kar se je odprlo prejšnji torek in soboto, torej frizerji, kozmetični saloni, čistilnice, prodajalne z oblačili in obutvijo, tehnične trgovine in tako naprej. Tako naj bi bilo vsaj do ponedeljka, 4. januarja, potem pa je odvisno od epidemiološke slike.

S predlaganim odlokom se glede na do sedaj veljavni odlok na območju celotne Slovenije zmanjšuje število izjem. Tako bodo lahko obratovali:

– prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah;

– lekarne;

– prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki;

– kmetijske prodajalne;

– bencinski servisi;

– finančne storitve;

– pošta;

– dostavne službe;

– dimnikarske storitve;

– individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve;

– osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, na katerih je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno;

– druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Smučati se bo torej dalo, a pozor, še vedno velja, da se lahko med občinami premikate samo znotraj svoje statistične regije, ne morete pa, razen seveda na praznične dneve oziroma če sodite med katero od izjem, recimo iti iz Ljubljane v Kranjsko Goro ali na Krvavec.

Med prazniki bodo omogočeni obiski v drugih občinah, policijska ura ostaja

Za čas praznikov so določene izjeme glede omejitve prehajanja med občinami in regijami. Prehajanje med občinami in regijami za namen obiska bo tako dovoljeno v obdobju:

– od 24. decembra od 12. ure do 25. decembra 2020 do 20. ure,
– od 31. decembra 2020 od 12. ure do 1. januarja 2021 do 20. ure.

Začasno je dovoljeno tudi druženje do šest oseb iz največ dveh gospodinjstev na zasebnih površinah, v to število pa niso vštete osebe, ki so mlajše od 15 let. Vse druge omejitve in prepovedi iz odloka ostanejo v veljavi. Prepovedani so torej prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke, velja prepoved zbiranja, kljub praznikom pa je v veljavi tudi policijska ura med 21. in 6. uro.

“Vlada ne želi, da se v prazničnih dneh ljudje pozno ponoči gibljejo okrog, se zbirajo na javnih površinah, še manj pa da uprizarjajo ognjemete in se na ta način družijo. Če želimo omejiti širjenje virusa, potem se moramo izogibati vsakemu druženju, še posebej na prostem,” je v oddaji 24UR ZVEČER povedal vladni govorec Jelko Kacin.

V prazničnem času ne bo nobenih omejitev ne bo v javnem potniškem prometu, tako za avtobuse kot za vlake. Promet se bo v zmanjšanem obsegu odvijal še naprej.

Glede odpiranja šol za prvo triado po novem letu je Kacin dejal, da trenutno še ni jasno, ali se bodo šole odprle. “Trden namen je, da bi se to zgodilo, je pa odvisno od več dejavnikov. Predvsem od epidemiološke slike.” Kacin je znova ponovil besede predsednika vlade, ki je dejal, naj ljudje ne zapuščajo države.

Kategorija: Korona virus, Novice, Zakonodaja


Jaz tebi!