Lani 1,1-odstotna deflacija

| 4. 1. 2021
V Sloveniji so se cene lani znižale za 1,1 odstotka. Na deflacijo so najbolj vplivale nižje cene naftnih derivatov; cene goriv za osebna vozila so se v enem letu znižale za 18,8 odstotka. Blago se je pocenilo za 1,7 odstotka, storitve pa so se podražile za 0,2 odstotka. Decembra so bile cene v mesečni primerjavi nižje za 0,3 odstotka.
Na deflacijo so najbolj vplivale nižje cene naftnih derivatov.
Na deflacijo so najbolj vplivale nižje cene naftnih derivatov.FOTO: iStock

Cene poltrajnega blaga in blaga dnevne porabe so se v enem letu v povprečju znižale za 4,1 odstotka oz. 1,5 odstotka, medtem ko so cene trajnega blaga v povprečju ostale nespremenjene. Povprečna letna deflacija je bila 0,1-odstotna, medtem ko so statistiki lani zabeležili 1,6-odstotno inflacijo, je danes sporočil statistični urad.

K decembrski deflaciji so največ, 0,3 odstotne točke, prispevali cenejši počitniški paketi (za 9,3 odstotka). Deflacijo so na drugi strani blažili dražji naftni derivati; cene tekočih goriv so se zvišale za 5,7 odstotka, cene goriv in maziv za osebna vozila pa za 4,1 odstotka.

Letno znižanje cen, merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bilo decembra 1,2-odstotno, povprečno 12-mesečno znižanje cen pa 0,3-odstotno. V mesečni primerjavi so se cene znižale za 0,1 odstotka.

Kategorija: Finance, Korona virus, Novice


Jaz tebi!