Tako hudo je v slovenskem turizmu

| 5. 1. 2021
“Turizem v Sloveniji je bil v novembru 2020 na točki nič.” S temi besedami statistični urad opisuje stanje v slovenskem turizmu.

Statistični urad je objavil podatke, ki marsikomu naženejo strah v kosti – še posebej zaposlenim v turizmu. Podatki niso nič kaj vzpodbudni.

Drugi val epidemije je namreč v letošnjem novembru popolnoma ohromil slovenski turizem. Prihodov turistov ni bilo, število prenočitev turistov pa je doseglo 3 odstotke vrednosti iz lanskega novembra.

Večina turističnih prenočitev v letošnjem novembru znotraj vzgojno-izobraževalnih programov

V turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji je bilo v novembru 2020 zabeleženih približno 23.000 prenočitev. To so v glavnem nočitve gostov, ki v Sloveniji ostajajo dlje časa v okviru vzgojno-izobraževalnih programov, je sporočil statistični urad.

S 24. oktobrom je namreč znova začel veljati vladni Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Turistični nastanitveni obrati po tem datumu niso smeli več sprejemati novih gostov.

Približno polovico prenočitev turistov  v novembru 2020, so ustvarili gostje iz Srbije (nekaj več kot 3.700 prenočitev ali 21 odstotkov vseh prenočitev), Bosne in Hercegovine (17 odstotkov) in Severne Makedonije (14 odstotkov).

Glavnina prenočitev v novembru 2020 je bila ustvarjena v mestnih občinah (nekaj več kot 9.300 prenočitev ali 41 odstotkov vseh prenočitev) in v občini Ljubljana (nekaj več kot 4.300 prenočitev ali 19 odstotkov vseh prenočitev).

47 odstotkov vseh prenočitev v letošnjem novembru je bilo ustvarjenih v nastanitvenih obratih, ki se uvrščajo v skupino “začasne nastanitvene zmogljivosti in marine”.

Slovenija
SlovenijaFOTO: Thinkstock

Do konca novembra 2020 za 39 odstotkov manj prenočitev turistov kot v istem obdobju leta 2019

Od začetka januarja do konca novembra 2020 je bilo v Sloveniji zabeleženih nekaj več kot 3 milijone prihodov domačih in tujih turistov (ali 48 odstotkov manj kot v istem obdobju leta 2019) in nekaj več kot 9 milijonov njihovih prenočitev (ali 39 odstotkov manj kot v istem obdobju leta 2019).

Prihodov domačih turistov so turistični nastanitveni obrati v Sloveniji od začetka januarja do konca novembra 2020 zabeležili za 30 odstotkov več kot v istem obdobju leta 2019, njihovih prenočitev pa za 40 odstotkov več, prihodov tujih turistov je bilo za 73 odstotkov manj kot v istem obdobju prejšnjega leta, njihovih prenočitev pa za 70 odstotkov manj.

Vir vseh podatkov: statistični urad.

Kategorija: Gostinstvo in turizem, Novice


Jaz tebi!