Glavne spremembe za potrošnike in turiste po brexitu

| 13. 1. 2021
Zaradi izstopa iz EU je Velika Britanija s 1. januarjem 2021 postala tretja država. Unija in VB sta sklenili sporazum, ki določa tudi pravila glede potovanj in izmenjave blaga in storitev. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so predstavili glavne spremembe, ki jih je dobro poznati ob spletnem nakupovanju od prodajalcev iz VB ali pri potovanjih.
Precej velike spremembe pri spletnem nakupovanju prodajalcev iz VB.
Precej velike spremembe pri spletnem nakupovanju prodajalcev iz VB. FOTO: Dreamstime

Do 1. julija 2021 bodo potrošniki morali plačati DDV pri naročilih z vrednostjo nad 22 EUR (pri tem šteje tudi poštnina), od tega datuma dalje pa pri vseh nakupih ne glede na vrednost. Prav tako bodo morali plačati carino, če bodo kupili izdelek, ki ni proizveden v VB in gre za vrednost nad 150 EUR (na primer nakup ure, proizvedene na Kitajskem, od spletnega prodajalca iz VB).

Če prodajalec iz VB ne usmerja dejavnosti v določeno državo članico EU – na primer spletna domena nima končnice te države, angleščina je edini jezik, cene pa niso označene v valuti posamezne države – morajo potrošniki v splošnih pogojih poslovanja prodajalca preveriti, katere potrošniške pravice jim pripadajo in katera sodišča so pristojna za reševanje sporov (britanska ali sodišča EU).

Od Brexita dalje se vsi spori, pri katerih se uporablja pravo VB, rešujejo pred sodišči v VB v odsotnosti morebitnega drugačnega dogovora o sodni pristojnosti. Pred brexitom je potrošnik lahko pravice vedno uveljavljal pred sodiščem v državi svojega prebivališča.

Potovanje v Veliko Britanijo

Za krajša potovanja v VB ni potrebna viza. Do 30. septembra je za prehod meje dovolj osebna izkaznica, kasneje pa bo za prehod potreben potni list.

Pravice potnikov so trenutno v VB in EU še naprej enake, vendar pa lahko v prihodnosti še pride do sprememb in posledično do razlik. Potrošniki, ki sklenejo pogodbo o paketnem potovanju s ponudnikom iz VB, ki svojih dejavnosti ne usmerja v državo potrošnika – če npr. domena spletne strani nima končnice te države ali cene niso navedene v valuti te države – ne bodo varovani z zakonodajo EU v primeru težav (na primer zaradi stečaja ponudnika hotelske nastanitve). Zato bo morda treba skleniti dodatno turistično zavarovanje.

Za vožnjo v VB še vedno ni potrebno mednarodno vozniško dovoljenje, za krajša potovanja pa bo še vedno veljavna Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.

Mobilni operaterji se lahko prosto odločajo, ali bodo svojim uporabnikom zaračunavali stroške gostovanja v tujini za klice, SMS-e in prenos mobilnih podatkov. Ker pravila EU o gostovanju (roaming) v VB ne bodo več veljala, je zato pred potovanjem dobro preveriti pogoje gostovanja pri svojem operaterju.

Pri povratku iz VB v EU ne bo dovoljeno s seboj prinesti mesnih ali mlečnih izdelkov. Omejena je tudi dovoljena količina alkohola in tobačnih izdelkov. Poleg tega bo morda treba plačati carino na izdelke višje vrednosti (nad 300 eur pri potovanju z avtom ali vlakom, nad 430 eur pri potovanju z letalom ali trajektom)

Kategorija: Aktualno globalno, Gostinstvo in turizem, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.