V OZS zahtevamo enakopravno obravnavo malega gospodarstva

| 1. 2. 2021

V Obrtno-podjetniški zbornice Slovenije smo razočarani, da vlada ni odprla storitvenih dejavnosti in specializiranih trgovin. Veliki lahko nemoteno delajo, mali pa že več mesecev čakajo na izboljšanje epidemiološke slike. V OZS pričakujemo in zahtevamo enakopravno obravnavo malega gospodarstva.

Člani nas vsak dan opozarjajo, da se jim dogaja velika krivica. Veliki proizvodni obrati in veliki trgovci lahko delajo, mali pa ne. In to kljub dejstvu, da storitvene dejavnosti niso vir okužb, poleg tega pa je tveganje za prenos okužb v malih obratih minimalno»Do danes še nismo prejeli nikakršnih argumentov, ki bi dokazovali, da je v velikih sistemih in živilskih trgovinah tveganje za prenos okužb manjše kot v malih obratih, cvetličarnah, avtopralnicah in specializiranih trgovinah. Ne razumemo, po kakšnem ključu se sprejemajo ukrepi in na podlagi kakšnih argumentov se odloča o tem, kdo bo lahko delal in kdo ne. Tudi mali obrtniki in podjetniki, ki jih je v Sloveniji največ, polnimo proračun in zaposlujemo. Zato zahtevamo enakopravno obravnavo malega gospodarstva, saj mali nismo nič manj vredni kot veliki,« ob tem pojasnjuje Branko Meh, predsednik OZS. OZS sicer pričakuje nadomestilo za izpad prometa za vse tiste, ki bodo primorani ostati zaprti na podlagi vladnih odlokov.

Malo gospodarstvo je hrbtenica slovenskega gospodarstva, saj predstavlja kar 99 odstotkov celotnega gospodarstva. V OZS zato preprosto ne moremo razumeti, da mali obrtniki in podjetniki, ki so zaprti že več mesecev, niso enakopravno obravnavani. Ob tem poudarjamo, da si ne želimo, da se velike proizvodnje in trgovine zapira, zahtevamo pa, da se odpre tudi ostale, torej specializirane trgovine in storitvene dejavnosti.

Cvetličarji ogorčeni

Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS je prav tako ogorčena, da rože lahko prodajajo veliki trgovski centri, medtem ko manjše cvetličarne tega ne smejo. Poleg tega se v slovenskih cvetličarnah prodaja cvetje slovenskega porekla, medtem ko je v trgovskih sistemih večinoma cvetje iz uvoza.

V slovenskih vrtnarijah se trenutno odvija lokalna, domača proizvodnja pomladnih lončnic. Gre za dva milijona kosov, ki bodo, če jih ne bodo v teh mesecih uspeli prodati v cvetličarnah in vrtnarijah, končali na kompostu. Obenem pa poudarjamo, da cvetličarne in vrtnarije niso vir okužb, saj je število strank omejeno na kvadraturo. Po drugi strani pa se v živilskih trgovinah, kjer lahko prodajajo cvetje, stranke dobesedno gnetejo. Gre za nelojalno konkurenco, še opozarjajo cvetličarji in vrtnarji.

Nelogični ukrepi

Da se jim dogaja krivica in da je v odlokih polno nelogičnih predpisov pa opozarjajo tudi specializirani trgovci, kozmetiki, lastniki avtopralnic, fotokopirnic, fotografi, usnjarji, tekstilci in ostali. Navajamo nekaj primerov:

Tehnično blago veliki trgovci lahko prodajajo, medtem ko morajo biti specializirane trgovine zaprte.

Estetske klinike lahko denimo izvajajo botox tretmaje za pomlajevanje kože, medtem ko terapevtske masaže v kozmetičnem in masažnem salonu niso dovoljene.

Kemični čistilci lahko očistijo oblačila, medtem ko v avtopralnici ni mogoče oprati avtomobila (četudi ni nikakršnega stika s potrošnikom).

Živilske trgovine bodo po novem lahko prodajale spodnje perilo in nogavice, majhne trgovine pa ne.

Kmetijske trgovine so se v zadnjem času že skoraj prelevile v gradbene trgovine, medtem ko morajo biti gradbene trgovine za fizične osebe zaprte.

Podobnih primerov, ki kažejo na nelogičnost ukrepov, je še veliko.

OZS pričakuje posluh vlade in odprtje preostalega dela gospodarstva. Mali obrtniki in podjetniki so že v predbožičnem času dokazali, da lahko svoje delo opravljajo varno in odgovorno ter ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov NIJZ. V OZS smo prepričani, da bi svoje delo lahko povsem varno opravljali še naprej.

Kategorija: Aktualno iz OZS, Aktualno iz OZS in OOZ Sežana, Korona virus, Novice


Jaz tebi!