Odpira se več dejavnosti, prihodnji teden obvezno testiranje za zaposlene

| 5. 2. 2021
Prihodnji teden se bodo v prvi fazi dodatnega sproščanja ukrepov na gospodarskem področju odprle vse trgovine in servisne dejavnosti do 400 kvadratnih metrov, je napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman pa je na novinarski konferenci povedala, da bo v novo odprtih dejavnostih od prihodnjega tedna obvezno testiranje za zaposlene, ponekod pa tudi za potrošnike.
Državna sekretarka Ajda Cuderman o odpiranju dejavnosti in testiranju zaposlenih. Nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je danes sprejela vlada, določa, da še naprej na območju celotne Slovenije ostajajo odprte enake prodajalne in storitve kot doslej, dodatno pa se dodaja nove izjeme. “Trenutne epidemiološke razmere, ki so posledica vedno bolj odgovornega ravnanja državljanov in državljank, so omogočile sproščanje oskrbe z blagom in storitvami, ki jih potrebujemo in pričakujemo,” je povedala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman.

Bodo pa zaposleni v določenih dejavnostih morali enkrat tedensko opraviti testiranje na novi koronavirus. Te dejavnosti so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pa tudi prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, trgovine z otroškim programom, tržnice, vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Dejavnosti, ki potrebujejo test za zaposlene
Dejavnosti, ki potrebujejo test za zaposleneFOTO: Vlada RS

Za tiste trgovine in dejavnosti, ki lahko obratujejo že sedaj, bo testiranje zaposlenih potrebno od 12. februarja dalje, je povedala Cudermanova.

Za nekaj dejavnosti pa odlok zahteva negativni test tako za zaposlene kot za potrošnike. Med temi je omenila storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov ali medicinske pedikure oz. manikure, individualne storitve strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja ter storitve salonov za nego živali.

Dejavnosti, kjer bo obvezen test za zaposlene in potrošnike
Dejavnosti, kjer bo obvezen test za zaposlene in potrošnikeFOTO: Vlada RS

Slovenija v rdečem: vrnitev otrok v šole in vrtce, odprte knjižnice, muzeji in galerije

Kot smo poročali, se prihodnji teden po vsej Sloveniji v šole vrača prva triada OŠ, enako se povsod odpirajo vrtci in dejavnosti, ki so določene za rdeče regije. Vrata odslej lahko odprejo tudi knjižnice, muzeji in galerije. To velja tudi za posavsko, zasavsko, jugovzhodno, goriško in obalno-kraško regijo, ki so bile glede na epidemiološko sliko začasno na t.i. črnem seznamu. Tako številne kulturne ustanove po državi ob ponedeljkovem prazniku vabijo k obisku. Odlok bo v veljavi bo do 12. februarja.

Počivalšek: Upam, da bodo gospodarstveniki iniciativo sprejeli pozitivno

Počivalšek želi, da bi gospodarstveniki iniciativo vlade sprejeli pozitivno, saj je treba biti odgovoren do zdravja in previdno pripeljati trenutne razmere do tega, da bomo lahko vsi skupaj spet končno normalno zaživeli.

Kot je dodal, si želi, da bi s tem vsi skupaj korakoma šli v smeri normalizacije. “Vendar pa, če ne bomo odgovorni, se lahko stvari spet hitro obrnejo na slabše,” je posvaril minister in dodal, da bo stroške testov pokrila država, organizacijsko pa bodo v sodelovanju z gospodarstvom stvari rešili na način kot so to naredili z zaposlenimi v šolstvu.

“Odpira se glavnina dejavnosti, vendar pod pogojem, da se morajo vsi zaposleni, ki so v stiku s strankami, najmanj enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom,” je že včeraj  dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh.

Za stranke testiranje ne bo pogoj.

Odprtje trgovin z oblačili.
Odprtje trgovin z oblačili. FOTO: Aljoša Kravanja

Predstavniki gospodarstva so po njegovih besedah z dogovorjenim zadovoljni. Veseli jih, da je vlada prisluhnila številnim opozorilom, da zaprte dejavnosti niso viri okužb ter da se pojavljata delo na črno in nelojalna konkurenca.

Morebitno dodatno sproščanje ali ponovno zaostrovanje pogojev v prihodnjih tednih bosta odvisna od epidemiološke slike, je še dodal.

Za ponoven začetek obratovanja v panogah, ki so zaradi covida-19 zaprte, se je sicer zavzemal gospodarski minister Zdravko Počivalšek: “Gospodarstvo je pripravljeno na začetek obratovanja v panogah, ki so zaradi covida-19 zaprte. Ob spoštovanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko to počnejo varno, zato se zavzemam za pospešeno odpiranje dejavnosti, kajti naši obrtniki, trgovci si želijo delati. Verjamem v njihovo odgovornost in spoštovanje preventivnih ukrepov,” je dejal na  včerajšnji popoldanski novinarski konferenci na Brdu pri Kranju. Pri tem je poudaril, da pa ne smejo spregledati, da smo še globoko v epidemiološki krizi, in “da bi odpiranje vsevprek naredilo več škode kot koristi”.

Tudi Matej Tonin je v včerajšnji oddaji 24UR ZVEČER napovedal, da bomo v prihodnjih dneh morda sproščali še več dejavnosti. Na Brdu so se po njegovih besedah namreč včeraj pogovarjali, kje bi lahko še uvedli točke za hitro testiranje, s pomočjo katerega lahko po njihovem mnenju zamejijo nove okužbe. Še vedno nismo med najboljšimi v Evropi, poudarja Tonin. Vlada zato balansira med odpiranjem nekaterih gospodarskih dejavnosti, ampak na varen način, je dodal.

Vlada omilila odlok glede prehajanja meje za dnevne migrante

Vlada je omilila uveljavljeni ukrep, da morajo štiri skupine ljudi, vključno z dnevnimi delovnimi migranti in tistimi, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, ob vstopu v Slovenijo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirusa. Od sobote ga bodo morali predložiti samo tisti, ki bodo prišli iz države EU s slabšo epidemiološko sliko.

Negativni izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni, bodo morali od sobote ob prihodu iz držav EU ali schengenskega območja z višjo 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev od Slovenije med drugim predložiti dnevni delovni migranti, ki delajo v eni od članic EU ali schengenskega območja.

To bo veljalo tudi za osebe, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji, EU ali schengnu, je povedala Maja Bratuša.

Enako bo veljalo za državljane EU oziroma schengenskih držav, ki prihajajo iz druge članice, kjer opravljajo varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore; oskrbo ali nego družinskih članov; starševsko skrb in stik z otrokom; vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču; ali odpravljajo neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje in se čez mejo vračajo v roku 12 ur po prehodu meje.

Zadnja skupina so osebe, ki so naročene na zdravstveno storitev v Sloveniji in se bodo čez mejo vrnile takoj po opravljeni storitvi.

V soboto se odpirajo smučišča po celotni državi, v torek naj bi se odprle trgovine s tehničnim blagom, oblačili in obutvijo

Vlada je v uradnem listu objavila odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije, ki v skladu z včerajšnjo vladno odločitvijo dovoljuje odprtje smučišč po celotni državi. Odlok bo v veljavo stopil v soboto, kar pomeni, da bodo smučarji ob predložitvi negativnega testa lahko uživali že konec tedna.

Nov odlok dovoljuje obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog po vsej državi, in sicer v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Če testiranja upravljavec naprav ne zagotovi, je uporaba žičniških naprav in prog dovoljena osebam, ki predložijo negativni test na covid-19 po HAGT ali PCR-metodi. Test mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Otrokom do vključno 12. leta starosti je smučanje dovoljeno v spremstvu staršev, negativnega testa jim ni treba predložiti.

Smučišča bodo od sobote odprta po vsej državi.
Smučišča bodo od sobote odprta po vsej državi.FOTO: Bobo

V rdeči fazi so lahko poleg trgovin z živili, lekarn, bencinskih servisov, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem trenutno odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije, ob testiranju so lahko odprta tudi smučišča

Celotna Slovenija v rdečem, učenci prve triade se povsod vračajo v šole

Sproščanje ukrepov po novem ne bo več vezano na posamezne statistične regije, vse spremembe bodo veljale za celotno državo. “Ni več črnih in rdečih regij, celotna država je v rdečem,” je včeraj sporočil premier Janez Janša.

Vir: 24UR

Kategorija: Aktualno iz OZS in OOZ Sežana, Korona virus, Novice, Zakonodaja


Jaz tebi!