Znova dovoljeno gibanje med občinami, odpirajo se vse trgovine

| 15. 2. 2021
Slovenija je glede na epidemiološko sliko v oranžni fazi, kar prinaša nove sprostitve ukrepov. Znova je dovoljeno prehajanje med občinami in regijami in zbiranje do deset ljudi. Odpirajo se tudi vse trgovine v državi, in sicer ob pogoju, da se zaposleni tedensko testirajo. Več omejitev vlada sprošča tudi na področju športa.

Prepoved gibanja zunaj občine stalnega prebivališča, ki jo je vlada v drugem valu epidemije uvedla že drugič, je veljala od oktobra, pri čemer pa je bilo mogočih nekaj izjem. Med njimi so bile od decembra tudi športne aktivnosti v naravi, a je bila ta izjema omejena na regije. Zdaj se te omejitve povsem odpravljajo.

Do zdaj je bilo dovoljeno gibanje na javnih površinah le za družino in člane istega gospodinjstva, po novem pa odlok določa, da je začasno prepovedano zbiranje več kot desetih ljudi. Prepovedani pa ostajajo vse prireditve in shodi.

Prepoved gibanja zunaj občine stalnega prebivališča je z nekaterimi izjemami veljala vse od oktobra.
Prepoved gibanja zunaj občine stalnega prebivališča je z nekaterimi izjemami veljala vse od oktobra. FOTO: Bobo

V Sloveniji se od danes povečuje obseg športa, ki je bil za zajezitev epidemije koronavirusne bolezni dostopen le peščici registriranih in poklicnih športnikov ter individualni rekreaciji. Dovoljena je tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Voditelji dejavnosti morajo imeti negativen test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni, potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali dokazilo, da so covid-19 preboleli.

V osnovne šole se vračajo še preostali učenci, v srednje šole pa dijaki zaključnih letnikov. Na vzhodu države so se sicer danes začele enotedenske počitnice. 

Od danes, ko se v vzhodnem delu Slovenije začenjajo zimske počitnice, so nekoliko razrahljana tudi koronska pravila na smučiščih. Za uporabo žičniških naprav tako po novem velja negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Doslej so se morali smučarji testirati na 24 ur. Tistim, ki so covid-19 preboleli, se za namen uporabe žičnic pol leta ne bo treba testirati, upravičeni bodo do zdravniškega potrdila.

Poleg smučarjev bo moralo imeti negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, tudi osebje na smučišču, ki je v neposrednem stiku z uporabniki.

Odpirajo se vse trgovine v državi.
Odpirajo se vse trgovine v državi. FOTO: Dreamstime

Odprtje vseh trgovin v državi

Od danes so lahko na podlagi vladne odločitve odprte vse trgovine v državi.

Redno tedensko testiranje zaposlenih je po novem obvezno za celotno trgovinsko dejavnost, pod katero sodijo tudi tržnice, za vse storitve higienske nege, denimo kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure, ki so bili testiranja doslej oproščeni. V ta sklop sodijo tudi servisne delavnice velikosti do 400 kvadratnih metrov, storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, storitve nepremičninskega posredovanja, strokovno oz. poslovno izobraževanje ter storitve salonov za nego živali.

Testiranje pa ne bo potrebno za osebe, ki imajo potrdilo o cepljenju proti covidu-19, za tiste, ki imajo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali hitrega testa, ki je starejši od 21 dni, vendar ne od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Brez testiranja zaposlenih bodo medtem lahko še naprej delovali bencinski servisi, pošte in lekarne, od danes pa med izjeme sodijo tudi storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo, priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance, ter prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji.

Najpomembnejša sprememba glede na ureditev v zadnjih dneh pa je, da novi odlok od nobenega potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa za koriščenje storitev.

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!