Ne načrtujemo rezov, temveč okrevanje

| 1. 3. 2021
Z makroekonomskega vidika se je leto 2020 po besedah premierja Janeza Janše končalo bistveno bolje od napovedi. Pričakuje sicer tretji val epidemije, a tudi, da bomo padec BDP nadoknadili. Na vprašanje prvaka LMŠ Marjana Šarca, ali je pričakovati kakšne varčevalne ukrepe, pa je odvrnil: “Nobenih rezov ne načrtujemo, načrtujemo okrevanje.”

Marjan Šarec se je v poslanskem vprašanju predsedniku vlade ob današnjem začetku seje DZ zbal, da bi utegnila vlada ob vztrajanju epidemije sprejemati ukrepe, ki bi pomenili reze v prejemke ljudi. A je Janez Janša zatrdil, da takšnih ukrepov ne načrtujejo.

Lahko rečemo, da se je makroekonomsko leto 2020 končalo bistveno bolje od napovedi iz maja lani in tudi bolje od napovedi Evropske komisije,” je dejal. Spomnil je, da se je obseg BDP lani skrčil za 5,5 odstotka, medtem ko je bil padec napovedan za več kot sedem odstotkov. Tudi brezposelnost se je kljub epidemiji lani povečala le za en odstotek. “Trenutno je brezposelnih manj kot 90.000 ljudi, v veliki meri po zaslugi ukrepov, ki jih je predlagala vlada in sprejel DZ,” je dejal. Računa, da bo zaradi tega tudi okrevanje hitrejše.

Šarec je tako kot Alenka Bratušek (SAB) opozoril, da se je vlada za financiranje ukrepov za zajezitev virusa in blažitev posledic epidemije občutno zadolžila. “Zadolževanje smo izkoristili slabo, obrestne mere se že zvišujejo,” je dejal Šarec, Bratuškova pa je dejala, da je Slovenija, odkar jo vodi ta vlada, zadolžena kot še nikoli.

Janša je odgovoril, da je lani izposojeni denar šel ljudem in gospodarstvu za ohranjanje delovnih mest. Zadolžitev je nižja od povprečja območja evra in zelo poceni. “Izdali smo celo obveznice z negativno obrestno mero, kar pomeni, da bodo davkoplačevalci vrnili manj, kot smo si izposodili,” je dejal.

Janez Janša meni, da lahko v kratkem pričakujemo tretji val epidemije.
Janez Janša meni, da lahko v kratkem pričakujemo tretji val epidemije. FOTO: Aljoša Kravanja

Poslanec Zmago Jelinčič (SNS) je Janšo opozoril, da je gostinstvo ena najbolj prizadetih panog v epidemiji, medtem pa se ljudje, željni druženja, zbirajo po garažah brez mask in upoštevanja drugih zaščitnih ukrepov. Kdaj se bodo odprli gostinski lokali, je vprašal in predlagal, naj se najprej odprejo terase gostinskih lokalov, prepoved gibanja v nočnem času pa zamakne na 22. uro.

“Le od nas je odvisno, kako hitro bodo terase odprte,” je odgovoril Janša in dodal, da niso odprte gostilne v nobeni državi, kjer je povprečno število okužb podobno kot pri nas. Vlada je sicer razmišljala, da bi lahko v regijah z boljšo epidemiološko sliko postopoma sproščali omejitve na področju gostinstva, in obalno-kraška regija, ki je bila v prvem valu najboljša, bi morala biti prva.

Ocenil je, da smo nekje v stagnaciji pred izhodom iz drugega vala. Britanski sev je praktično povsod po Evropi, “uspešno” smo uvozili južnoafriško različico virusa. Janša je zato opozoril, da moramo biti pripravljeni na tretji val – le od nas pa je odvisno, kako hud bo. “Tveganja zaradi prehitrega odpiranja pač niso na mestu,” je dodal.

Zaradi novih sevov Janša ne izključuje tudi možnost ponovne zaustavitve javnega življenja.

Vir: 24UR

Kategorija: Korona virus, Novice, Zakonodaja


Jaz tebi!