Vlada skrajšala policijsko uro, tri regije postajajo rdeče

| 25. 3. 2021
Vlada je ob slabšanju epidemiološke slike spremenila nekatere omejitvene protikoronske ukrepe. Policijska ura bo po novem krajša, veljala bo od 22. do 5. ure zjutraj. Tri regije se bodo obarvale rdeče – koroška, obalno-kraška in goriška. Prehajanje v in izven teh regij bo prepovedano. Šole in trgovine pa ostajajo odprte. Za vstop v Slovenijo bo posameznik po novem potreboval negativni PCR-test. Spremembe bodo v veljavo vstopile dan po objavi v Uradnem listu.
Tri regije v rdečo

Vlada je na Brdu pri Kranju znova obravnavala epidemiološko situacijo v državi. Predvsem zaradi pojava in širjenja novih sevov se povečuje število okužb in hospitaliziranih, Slovenija se je znašla na začetku tretjega vala.

Na seji so tako zaostrili nekatere ukrepe. Tri regije – obalno-kraška, koroška in goriška, se bodo obarvale v rdečo. Gibanje bo tu ponovno omejeno na regijo, kar pomeni, da prehajanje v in izven občine ne bo dovoljeno.

Policijska ura pa bo po novem krajša, veljala bo od 22. do 5. ure zjutraj. Nočna omejitev gibanja od 21. do 6. ure zjutraj je v veljavo vstopila 20. oktobra lani in naletela na številne kritike glede smiselnosti ukrepa z epidemiološkega vidika. Tudi večina članov svetovalne skupine pod vodstvom Mateje Logar naj bi se v ponedeljek strinjala, da ukrep omejitve gibanja ponoči epidemiološko ni utemeljen.

Policijska ura bo po novem krajša.
Policijska ura bo po novem krajša. FOTO: Damjan Žibert

V Slovenijo le z negativnim PCR-testom

Med splošnimi izjemami za vstop v Slovenijo pa se s spremembo odloka črta negativni hitri antigenski test. Vstop v državo bo tako mogoč le z negativnim PCR testom, enako velja za prekinitev karantene. Spremembe odloka začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu in veljajo do 2. aprila 2021.

Z negativnim HAT testom pa bo še vedno mogoč vstop v Slovenijo za dnevne delovne migrante, dnevne šolarje, starejše do 13 let ter osebe, ki prevažajo dnevnega šolarja. Prav tako so med izjemami osebe, naročene na zdravstvene storitve v Sloveniji ter osebe, ki prihajajo iz druge države članice EU ali schengenskega območja, kjer so opravljale varstvo in pomoč.

Oseba ob vstopu v Slovenijo ne bo napotena v karanteno na domu, če bo predložila:

– negativni rezultat PCR-testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH,

– potrdilo o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali

– dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Prav tako dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju za prestop meje ne bodo potrebovali sedemdnevnega negativnega testa. Tako se vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu dovoli tudi dvolastniku ali najemniku zemljišča, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najkasneje v desetih urah po prehodu meje.

Po današnji seji vlade je nekaj sprememb tudi na rdečem seznamu držav. V Avstriji so rdeče obarvane vse dežele razen Predarlske, v Italiji vse dežele razen Sardinije, v Španiji pa so z rdečega seznama črtane regije Kantabrija, Extremadura, Galicija, Balearski otoki, Murcia in Navarra.

Podaljšuje se veljavnost vozniških dovoljenj 

Vlada je danes izdala tudi Odlok o spremembi Odloka o podaljšanju veljavnosti vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in
izkaznic o vozniških kvalifikacijah. Veljavnost, ki je zaradi začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil potekla ali potečejo od 16. aprila letos, se podaljša do vključno 31. decembra 2021.

Epidemiološke razmere se sicer po državi slabšajo. Zvišuje se povprečje novopotrjenih okužb, prav tako število hospitaliziranih, zaradi česar bodo ponovno vse bolnišnice sprejemale covidne bolnike oz. so se glede na izhodno strategijo znova pomaknile s tretje v drugo fazo. Konec marca oziroma v začetku aprila naj bi Slovenija po napovedih Instituta Jožef Stefan prešla nazaj v rdečo fazo epidemije.

Novo srečanje 7. aprila? 

Vlada je v sporočilu za javnost zapisala tudi, da bo najkasneje v nedeljo dokončno obravnavala predloge svetovalne skupine, predsedniku republike Borutu Pahorju pa predlaga, da še pred tem skliče sestanek s predsedniki in vodji poslanskih skupin vseh parlamentarnih strank.

Pahor je sicer danes med obiskom v Zasavju dejal, da bo novo srečanje vodij parlamentarnih strank in poslanskih skupin ter ministra za zdravje in njegove strokovne skupine potekalo 7. aprila. Za datum se je odločil po nasvetu strokovne skupine in pogovoru z Matejo Logar, ki je kot datum novega srečanja predlagala 7. april, so sporočili iz njegovega urada. Pahor je dodal, da bomo po predvidevanjih takrat sredi tretjega vala, kar bo terjalo skupen strokovni in politični premislek ob upoštevanju vseh dobrih in slabih izkušenj.

Vir: 24UR

Kategorija: Korona virus, Novice, Zakonodaja


Jaz tebi!