Evergrande še naprej maje finančne trge, Peking molči

| 29. 9. 2021
Kitajski nepremičninski velikan Evergrande se še ni izognil najhujšemu scenariju – stečaju. Potem ko ni uspel poplačati imetnikov ene od njegovih obveznic, mu v 30 dneh še vedno grozi stečaj. Peking glede dogajanja še naprej molči.
Evergrande še naprej maje finančne trge

Do tako velikih dolgov je Evergrande pripeljalo obsežno vlaganje v različne investicije, vključno z električnimi vozili. Podjetje New Energy Vehicle, poznano tudi kot Evergrande Auto, je v nedeljo prav tako odpovedalo načrtovani vstop na šanghajsko borzo, pri čemer je posvarilo, da bo kriza krovnega podjetja negativno vplivala tudi na njegovo proizvodnjo. Delnica družbe New Energy Vehicle se je od februarja v Hongkongu pocenila za 80 odstotkov.

Finančne težave nepremičninskega velikana skrbijo finančne trge. Zmanjšanje zaupanja kitajskih potrošnikov bi se lahko zelo kmalu poznalo tako na nepremičninskem trgu kot denimo v jeklarstvu in prodaji luksuznih dobrin.

Evergrande se je prejšnji teden v zadnjem trenutku dogovoril z imetniki njegovih obveznic, izdanih na kitajskem trgu. Nobenih informacij pa ni ponudil glede obveznosti do imetnikov obveznic, izdanih v tujini, ki bi jih prav tako moral poplačati prejšnji teden. Šlo je za 83,5 milijona dolarjev (71,5 milijona evrov) in videti je, da so vlagatelji ostali praznih rok. Še en rok bo potekel v sredo, ko bo moral Evergrande plačati 47,5 milijona dolarjev (40,7 milijona evrov) imetnikom obveznic, izdanih v ZDA.

Po poročanju medijev naj bi oblasti v Shenzhenu že zagnale preiskavo v enoti Evergranda za upravljanje s premoženjem.
Po poročanju medijev naj bi oblasti v Shenzhenu že zagnale preiskavo v enoti Evergranda za upravljanje s premoženjem. FOTO: AP

Skupina, ki zaposluje 200.000 ljudi in po lastnih navedbah na Kitajskem posredno ustvarja še 3,8 milijona delovnih mest, išče načine, na katere bi se lahko izognila bankrotu. Vlada v Pekingu zaenkrat molči, strokovnjaki pa menijo, da bi lahko Evergrande čakalo s strani države narekovano prestrukturiranje, kot so ga že izvedli v preteklosti v primeru nepremičninskih velikanov Anbang in HNA.

Po navedbah Reutersa so oblasti v Shenzhenu že zagnale preiskavo v enoti Evergranda za upravljanje s premoženjem, kar nakazuje, da bi oblasti lahko posredovale v primeru nepremičninskega velikana.

Kitajska centralna banka je medtem v ponedeljek obljubila, da bo zaščitila potrošnike. V izjavi, ki jo je objavila v ponedeljek, Evergranda sicer ni omenila. Je pa navedla, da bo “varovala legitimne pravice potrošnikov na nepremičninskem trgu”. To je pomirilo kitajske vlagatelje, zato se delnice v Hongkongu in Šanghaju danes zvišujejo.

Kategorija: Aktualno globalno, Novice


Jaz tebi!