Cene energije v nebo: Von der Leynova poziva k vlaganju v obnovljive vire

| 6. 10. 2021
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Brdu ob strmi rasti cen energije pozvala k vlaganjem v obnovljive vire energije. Madžarski premier Viktor Orban je bil kritičen, da je za visoke cene energije vsaj delno kriva Evropska komisija, evropske načrte v okviru zelenega dogovora pa je označil za nesprejemljive.

“Za nas je jasno, da je dolgoročno pomembno vlagati v obnovljive vire energije, saj to zagotavlja stabilne cene in več neodvisnosti,” je poudarila predsednica komisije. Ob tem je spomnila, da EU uvaža 90 odstotkov plina, na področju proizvodnje obnovljivih virov pa je zelo močna.

Evropska komisija bo naslednji teden razgrnila predloge za spoprijemanje s tem izzivom, nato bodo o tem na rednem oktobrskem zasedanju govorili voditelji članic EU. Pričakuje se nabor ukrepov, ki so v skladu z zakonodajo EU na voljo članicam pri odzivanju na razmere.

Španija, Francija, Grčija, Češka in Romunija so se v torek v skupni izjavi zavzele za enoten pristop na ravni EU, za preučitev delovanja evropskega trga plina in prenovo trga elektrike ter za osredotočenost na zagotavljanje energetske neodvisnosti.

Ursula von der Leyen je ob strmi rasti cen energije pozvala k vlaganjem v obnovljive vire energije
Ursula von der Leyen je ob strmi rasti cen energije pozvala k vlaganjem v obnovljive vire energijeFOTO: Damjan Žibert

Visoke cene energije je ob prihodu na vrh na Brdu danes komentiral tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je menil, da mora EU spremeniti svojo politiko na tem področju, in bil kritičen, da je vsaj delno za rast cen kriva Evropska komisija. “Spremeniti moramo ureditev, sicer bomo vsi trpeli,” je dejal.

Na Madžarskem sicer po njegovih besedah nimajo težav z visokimi cenami energije, ker imajo sistem, ki cene omejuje. Je pa problem Madžarske evropski zeleni dogovor, ker neposredno obdavčuje lastnike stanovanj, hiš in avtomobilov, kar ni sprejemljivo, je poudaril Orban.

Po razkolu unije na vzhod in zahod ob spoprijemanju z migracijskimi izzivi je zeleni prehod gospodarstva in družbe sedaj naslednji velik izziv, ki unijo ostro deli na dva tabora, saj je izhodiščni položaj vzhodnih in zahodnih članic bistveno drugačen.

Sončna elektrarna
Sončna elektrarnaFOTO: Dreamstime

Strma rast cen energije, ki je pomemben dejavnik rasti inflacije, meče senco na okrevanje evropskega gospodarstva, ki se izvija iz primeža pandemije covida-19. Cene energije so se po podatkih evropskega statističnega urada Eurostata septembra na letni ravni povečale za 17,4 odstotka.

V Evropski komisiji izpostavljajo, da je rast cen energije povezana zlasti z rastjo globalnega povpraševanja po plinu po sprostitvi primeža pandemije, predvsem v Aziji, neobičajnega upada ponudbe in sezonskimi dejavniki ter manj z evropskimi politikami za zmanjšanje izpustov.

A položaj sproža bojazen, da bodo visoke cene energije revne družine pahnile v energetsko revščino in sprožile ljudski upor proti evropskim zelenim ciljem. Odpira tudi občutljivo politično vprašanje odvisnosti od ruskega plina.

Kategorija: Aktualno globalno, Elektro dejavnosti, Novice


Jaz tebi!