Podjetja zaradi visokih cen elektrike razmišljajo o začasni zaustavitvi proizvodnje

| 24. 12. 2021
Gospodarstvo opozarja na nevzdržne razmere zaradi visokih cen električne energije. Kot opozarjajo v GZS, cene elektrike za dobavo v letu 2022 dejansko dosegajo tudi do šestkratne vrednosti cen iz letošnjega leta, zato vse več podjetji razmišlja o začasni zaustavitvi proizvodnje. Gospodarstvo čaka na ukrepe države.

Kot poudarjajo v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), izredno zvišanje cen elektrike vpliva ne le na poslovanje velikih energetsko intenzivnih proizvodnih podjetij, ampak na vse gospodarstvo, vključno z malimi in srednjimi podjetji. “Cena električne energije, ki na slovenskem trgu dosega več kot 400 evrov za megavatno uro, je med najvišjimi v Evropi,” opozarja generalni direktor GZS Aleš Cantarutti.

 Države EU se soočajo z izzivom, kako pomagati svojim gospodarstvom. Kako in kdaj bo ukrepala Slovenija, se sprašujejo v gospodarski zbornici.
Države EU se soočajo z izzivom, kako pomagati svojim gospodarstvom. Kako in kdaj bo ukrepala Slovenija, se sprašujejo v gospodarski zbornici.  FOTO: POP TV

GZS je sicer že v začetku oktobra vlado in pristojni ministrstvi spodbudila k takojšnjemu ukrepanju zaradi izjemnega porasta cen energentov. Vlada se je na poziv sicer odzvala, a brez konkretnejših ukrepov za gospodarstvo, poudarjajo.

Po predstavitvi konkretnega predloga sheme pomoči za gospodarstvo v začetku decembra naj bi medresorska delovna skupina po zagotovilih Ministrstva za infrastrukturo pripravila različne simulacije možnih rešitev, a GZS vse do danes povratne informacije ni prejela.

Danes je vodstvo zbornice na sestanku ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška seznanilo z razsežnostmi rastočih cen energentov. “Minister Zdravko Počivalšek je izrazil jasno podporo rešitvi problematike in zagotovil, da bodo predlog sheme, ki ga je pripravila GZS, ponovno preučili,” so zapisali v zbornici v sporočilu za javnost.

Evropskim težavam s cenami energentov ni videti konca

Francija je te dni zaradi vzdrževalnih del zaustavila štiri jedrske reaktorje. Glede na omejene zaloge in dobave zemeljskega plina v Evropo in dogajanja v Ukrajini obstaja upravičena bojazen tudi slovenskega gospodarstva, da se dviganje cen zemeljskega plina, ki predstavlja osnovni vzrok skokovitega porasta cen predvsem električne energije, ne bo kmalu umirilo, svarijo v GZS.

“Države EU se soočajo z izzivom, kako pomagati svojim gospodarstvom. Kako in kdaj bo ukrepala Slovenija?” se sprašujejo v gospodarski zbornici.

Kategorija: Novice


Jaz tebi!