Gospodinjski ali poslovni odjem: ‘Država bi morala udariti po mizi in zadeve urediti enako za vse’

| 20. 1. 2022

Agencija za energijo se je po besedah direktorja zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjana Udoviča jasno zagovarja stališče, da morajo biti etažni lastniki v večstanovanjskih stavbah prepoznani kot gospodinjski odjemalci, ker je ta status dovolj jasno določen v zakonih o oskrbi s plini in o oskrbi z električno energijo. Ministrstvo pozivajo, naj vse deležnike znova zbere za isto mizo, da bi poiskali rešitev.

Vzrok za razlikovanje ponudbenih cen dobave zemeljskega plina sicer ni v razvrščanju odjemalcev med gospodinjske ali poslovne, temveč v količinah zemeljskega plina, ki jih ima dobavitelj zakupljene za določeno časovno obdobje, so pojasnili v Agenciji za energijo. “Posamezni dobavitelji so zelo verjetno glede na svojo poslovno strategijo izvajanja dejavnosti dobave dovolj hitro zakupili količine plina v obsegu pričakovanega odjema, tj. za obstoječe manjše odjemalce s sklenjenimi pogodbami za nedoločen čas, drugi so npr. prakticirali sprotne nakupe na veleprodajnih trgih, saj v preteklih letih s ponudbo po sprejemljivih cenah ni bilo težav,” so na agenciji zapisali v pojasnilu, objavljenem na spletni strani agencije.

 Poročali smo že o številnih primerih podražitev in ogorčenju številnih stanovalcev, ki prejemajo visoke položnice za ogrevanje.
Poročali smo že o številnih primerih podražitev in ogorčenju številnih stanovalcev, ki prejemajo visoke položnice za ogrevanje. FOTO: Dreamstime

Etažni lastniki morajo biti prepoznani kot gospodinjski odjemalci

Kot je Udovič poudaril na današnji novinarski konferenci, je zbornica začela pozivati infrastrukturno ministrstvo, naj dobaviteljem da jasno navodilo, da bodo to dejstvo prepoznali in da se bodo vsi ravnali enako. “S strani dobaviteljev so bile vsaj neuradne informacije tudi jasne. Razumeli so, da imamo prav, a dali jasno vedeti, da se vsaj v tej kurilni sezoni to ne bo zgodilo,” je dodal.

Po Udovičevih besedah se dobavitelji izgovarjajo na zakupljene količine, ki so za gospodinjski odjem omejene. “Mi smo pomislek razumeli, a do diskriminacije med državljani kljub temu ne sme prihajati,” je bil jasen. Tudi če bi se večstanovanjske stavbe naenkrat vključile med gospodinjske odjemalce in bi na ta račun hitreje izkoristile vse zakupljene količine, bi po Udovičevih besedah to pomenilo, da se morajo ceniki za vsa gospodinjske odjemalce uskladiti in nekoliko zvišati. “Bi bilo pa to zvišanje sorazmerno bistveno manjše, kot je zdaj zvišanje za te etažne lastnike, ki so prepoznani kot poslovni odjemalci,” je izpostavil.

Do problema je po njegovih pojasnilih prišlo pred leti. Upravniki so dobavitelje vedno pozivali k oddaji ponudb za dobavo energentov, ti pa so jim ponudbe oddajali kot poslovnim odjemalcem. “Po mojem tudi zato, ker so jih posredovali upravniki. Nihče pa se s tem takrat ni ukvarjal, ker so bile cene za poslovni odjem celo nižje. Nikakor pa ne drži, da bi upravniki zahtevali, da bi bili prepoznani kot poslovni odjemalci, vsaj za veliko večino lahko to zagotovo trdimo,” je dejal predsednik zbornice.

Pred koncem lanskega leta so bili vpleteni na skupnem sestanku, kjer pa se je razlaga ministrstva za infrastrukturo po Udovičevih besedah nekoliko spremenila. “Postavili so se na stališče, da imajo dobavitelji pravico odjemalce ‘sortirati’ med gospodinjske in poslovne odjemalce ter da je to stvar poslovnega odnosa med dobavitelji in upravniki, kar pa je nesprejemljivo,” je poudaril in dodal, da gre za zaščito potrošnikov.

Poziv ministrstvu k iskanju rešitev

“Vsi gospodinjski odjemalci so potrošniki, energente uporabljajo za svoje potrebe, za potrebe svojih domov in to ne more biti prepuščeno odločitvam dobaviteljev oz. njihovi prosti presoji, ampak bi morala država udariti po mizi in zadeve urediti enako za vse,” je dejal. Ministrstvo pozivajo, naj vse deležnike znova zbere za isto mizo, da bi poiskali rešitev.

“Ta je po mojem mnenju znotraj veljavne zakonodaje povsem enostavna. Preprosto je treba spremeniti pogodbene odnose in vsaj za nove pogodbe začeti etažne lastnike obravnavati kot gospodinjske odjemalce. Če bodo zaradi tega težave pri dobaviteljih, naj jih z njimi uredi država,” je še dodal Udovič.

Da so razmere za etažne lastnike neugodne, je opozorila tudi upravnica predsednica združenja upravnikov nepremičnin pri zbornici za poslovanje z nepremičninami in direktorica družbe Terca Ksenija Radminič Virant. Zadevo je treba po njenih besedah sistemsko urediti. “Ni prav, da imajo v večstanovanjski stavbi, kjer je sam odjemalec priključen na plin, ali pa v stavbi, ki nima upravnika, odjemalci plačujejo povsem drugačno ceno za ogrevanje kot če ogrevajo preko upravnika,” je dejala.

Izpostavila je tudi, so upravniki dosegli različne cene. “Eni so pogodbe podpisovali že bistveno prej, sploh ne letos, nekateri pred začetkom dviga cen, nekateri pa proti koncu leta. Mislim, da bi moral biti status odjemalcev in s tem višina stroškov za vse gospodinjske odjemalce v Sloveniji enaka,” je poudarila.

“Naš cilj je dobavitelje energentov prisiliti, da spoštujejo veljavno zakonodajo,” je dodala Janja Horvat Jaklič iz družbe Zarja. “Naša zakonodaja je popolnoma jasna in opredeljuje, kdo je gospodinjski odjemalec in kdo ni. Samo to naj se spoštuje, nobenih dodatnih popravkov ni potrebnih,” je bila jasna. Če bi se spoštovala zakonodaja, po besedah Horvat Jakličeve ne bi bili potrebni nobeni vavčerji, ki po njenih besedah lahko pomenijo tudi državno pomoč dobaviteljem, ki se že tako ali tako hvalijo, kakšne dobičke bodo imeli konec leta, pa tudi občinskih proračunov ne bi bilo treba siromašiti, da bodo občine pomagale tistim, ki ne zmorejo plačevati stroškov ogrevanja. “To bi morala zagotoviti država,” je sklenila.

Kategorija: Novice


Jaz tebi!