Ponekod konec pogoja PCT. Fafangel: Covid-19 ne bo več karantenska bolezen

| 16. 2. 2022
Minister za zdravje Janez Poklukar je s strokovno skupino za covid-19 in predstavniki zdravstva na Brdu pri Kranju razpravljal o prilagajanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Sodelujoči na posvetu so se strinjali, da omikron z blažjim potekom bolezni ne ogroža več populacije v tej meri, kot so jo pretekle različice, zato je čas za postopno sproščanje ukrepov. Predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel je povedal, da so predlagali, naj se iskanje stikov ustavi, s tem pa tudi karantene. “Od 18. februarja covid-19 ne bo več karantenska bolezen.”
Iz 24UR: Pogovor z ministrom Poklukarjem

Današnjega posveta, na katerem so začrtali smer, kako iz primeža virusa, so se poleg članov strokovne skupine in ministra Janeza Poklukarja udeležili še epidemiologi, mikrobiologi, infektologi, predstavniki bolnišnic in zdravstvenih domov, družinski zdravniki, pediatri in drugi strokovnjaki, ki so v času epidemije covida-19 pomagali z nasveti in usmeritvami.

Poklukar je pojasnil, da se epidemiološke razmere izboljšujejo, ključna pa je še vedno zaščita najranljivejših in zdravstvenega sistema. Kljub temu je po njegovih besedah čas za sproščanje ukrepov, ki pa mora biti postopno. Podatki namreč kažejo, da prehajamo v endemijo, število covidnih bolnikov pa se postopoma zmanjšuje. “Ne moremo trditi, da smo virus premagali, virus bo ostal del našega življenja.”

Vodja strokovne skupine Mateja Logar je dejala, da smo se v dveh letih spopadanja z epidemijo naučili veliko, omikron pa je pomešal karte in nas spodbudil k drugačnemu razmišljanju o virusu. Videli smo, da je omikron, ki povzroča blažji potek bolezni, ohromil splošno populacijo s karantenami in drugimi ukrepi, je dejala. Število okužb je še vedno visoko, zasedenost bolnišničnih kapacitet stagnira. “Čas je, da se začnemo resno pripravljati na prehod v novo normalnost in sporočanje ukrepov.”

Sproščanje mora biti po njenih besedah previdno in postopno. V primerjavi z nekaterimi drugimi državami imamo v Sloveniji namreč še vedno relativno slabo precepljenost prebivalstva. Kot je pojasnila, so na posvetu skušali določiti področja, za katere lahko rečemo, da je tveganje za prenos okužbe majhno. “Krajši ko je čas stika, manjše je tveganje,” je dejala.

Predlagali so, da bi se pogoj PCT ukinil v trgovinski dejavnosti, na bankah, poštah, bencinskih servisih in v knjižnicah. V gostinskih lokalih bi se pogoj PCT ukinil na terasah.

Janez Poklukar in Mateja Logar
Janez Poklukar in Mateja LogarFOTO: Miro Majcen

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel je dejal, da se ne moremo več pretvarjati, da je covid-19 ista bolezen kot pred uvedbo cepljenja. “Optimističen sem tako, kot sem bil decembra 2020 ob prihodu cepiva. Imunost, ki jo dosegamo, ni popolna, je pa dobra,” je ocenil.

Po besedah Fafangla je ključen podatek, da število hudih potekov bolezni ne sledi več številu okužb. Posledično je čas za sproščanje, saj naš fokus ni več na preprečevanju okužb, ampak na preprečevanju hudih potekov.

Karantene so po njegovi oceni topo orožje, ki smo ga uporabljali za ustavitev širjenja virusa. Trenutno karantene niso več primerni ukrep glede na to, da niso učinkovite in močno posegajo v posameznikovo življenje. “Predlog je, da se iskanje stikov ustavi. Okužena oseba bo sama odgovorna za obveščanje svojih stikov. Karantene se ukinejo. Če si bolan, ostani doma,” je povedal Fafangel. Epidemiologi predlagajo upoštevanje osnovnih higienskih ukrepov in pogostejše samotestiranje ob tveganem stiku. Če bo vlada predlog sprejela, od 18. februarja covid-19 ne bo več karantenska bolezen, je dodal Fafangel. Ob tem je poudaril, da epidemiologi niso naklonjeni obveznemu cepljenju proti covidu-19.

V ponedeljek potrdili 7122 novih okužb z novim koronavirusom

Vlada bo o predlogih odločala na seji v četrtek.

Skladno z zmanjševanjem števila okuženih v bolnišnicah predstavniki zdravstva sicer predvidevajo, da bi se k normalnemu izvajanju programov, ki so danes od 60- do 80-odstotno realizirani, po trenutnih projekcijah lahko vrnili po 10. marcu. Takrat naj bi bilo hospitaliziranih okoli 300 covidnih bolnikov, 80 od teh na oddelkih intenzivne terapije, je še povedal Poklukar.

Prav tako se po njegovih besedah predvidoma konec meseca končuje presejalno testiranje zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi, ki ga nekateri zaposleni trenutno izvajajo za izpolnjevanje obveznega pogoja PCT. Iz navedenega je torej razumeti, da predvidoma do konca meseca izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene ne bo več obvezno.

Ob postopnem ukinjanju pogoja PCT se bo postopno ukinjalo tudi brezplačno hitro testiranje, je napovedal. Logarjeva je ob tem poudarila, da bo ob upadanju števila dnevno potrjenih okužb v prihodnosti za potrditev okužbe pri osebah s simptomi koronavirusa zopet treba opraviti PCR-testiranje.

Ključni predlogi stroke:

1. Odprava pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah, trgovinah, na bencinskih sevisih

2. Ohranitev pogoja maksimalnega števila ljudi, ki so lahko istočasno v določenem prostoru

3. Spremenjen protokol na smučiščih, v javnem prevozu in v gostinskih lokalih

4. Ohranjajo se splošni higienski ukrepi, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, vzdrževanje razdalje, razkuževanje rok, higiena kašlja, prezračevanje ter delo od doma

5. Ukinitev karanten ob visoko tveganem stiku in zaustevitev iskanja tveganih stikov okuženega

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ infektologinja Bojana Beović pa je napovedala, da v prihodnosti ni pričakovati novih različic koronavirusa, ki bi bile bolj kužne od različice omikron, ni pa še jasno, kaj se bo zgodilo s koronavirusovo sposobnostjo povzročanja bolezni.

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!