Gospodarski minister: Nemško gospodarstvo naj se zaradi sankcij pripravi na velik udarec

| 4. 3. 2022
Nemško gospodarstvo se mora zaradi ruskega napada na Ukrajino in z njim povezanimi sankcijami pripraviti na “velik udarec”, je opozoril nemški gospodarski minister Robert Habeck. Posledice vojne bodo verjetno otežile okrevanje nemškega gospodarstva, ki si ga je največje evropsko gospodarstvo obetalo v drugem četrtletju tega leta.

Vpliv sankcij in vojne na vse gospodarske sektorje je tako močan, da se lahko bojimo velikega vpliva,” je gospodarski minister Robert Habeck dejal novinarjem. Ob tem je pohvalil podjetja, ki so “kljub težkemu poslovnemu okolju” podprla sankcije in mednarodni odziv na agresijo Moskve.

ZDA in EU sta skupaj z zaveznicami proti Rusiji uvedli številne sankcije, s katerimi želijo ohromiti rusko gospodarstvo. V luči teh sankcij so svoje poslovanje v Rusiji začasno ustavili nekateri nemški avtomobilski proizvajalci, kot so Volkswagen, Daimler in BMW.

EU z novimi sankcijami zoper Rusijo in zgodovinskim ukrepom: financiranje orožja za Ukrajino

Hvaležni moramo biti, da vsa podjetja, s katerimi sem govoril, tako v ZDA kot pri nas, v celoti podpirajo sankcije, čeprav zanje predstavljajo precejšnje breme, čeprav so prizadeti zaposleni in so razmere napete,” je dejal Habeck.

Kot je pojasnil, bo nemška vlada pomagala zaščititi prizadeta podjetja pred posledicami. Tako bo Berlin prek svojega javnega posojilodajalca KfW dal na voljo poceni posojila, da bi podjetjem pomagal nadomestiti del izgub. “Nemška podjetja so v Rusijo vložila približno 20 milijard evrov,” je dejal, od tega je bilo le približno 7,4 milijarde evrov zavarovanih.

Habeck je opozoril še na vpliv naraščajočih stroškov energije in motenj pri dobavi nekaterih surovin v času, ko se Nemčija, tako kot preostala Evropa, že spopada z naraščajočo inflacijo.

Rekordne cene plina v Evropi, podražitve tudi pri nas

Z rahljanjem ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa in blaženjem ovir v dobavnih verigah se je Nemčija to pomlad nadejala gospodarskega okrevanja. Vendar mora Nemčija zdaj upoštevati “posledice vojne”, je dejal. “In še enkrat je treba povedati, da je Vladimir Putin tisti, ki je globalno skupnost obremenil s temi posledicami,” je še dodal.

Kategorija: Aktualno globalno, Novice


Jaz tebi!