Katalog

FEMONT – Saša Pavlin s.p., Komen

| 5. 12. 2014

slika za knjigo

  1. Kakšna je vaša formula za uspeh?

Kaj je uspeh? Moje mnenje je, da ima vsakdo svoja merila za uspeh oz. mnenje kaj je uspeh. Vsakdo mora najprej sam pri sebi razčistiti, kaj je zanj uspeh.

Če sem klišejski, je na prvem mestu zdravje, od tam naprej pa so mogoče vse  ostale želje, ki si jih nekdo želi uresničiti in posledično postati uspešen.  Šele tedaj lahko začnemo sestavljat formulo…

 2. Kaj je pri vašem delu najbolj pomembno?

Delo z ljudmi. Ljudmi, ki vejo kaj želijo cenijo prijaznost, strokovno svetovanje, dogovorjeni rok dobave, skratka profesionalnost in originalnost. To jim lahko ponudim. Lahko pa rečem, da mi je delo, ki ga opravljam v veselje in ponos. Sicer pa si želim več sodelovanja z arhitekti, oblikovalci, kiparji in seveda vsemi obrtniki, ki so pripravljeni v ta naš prostor vnesti svoj del svojega znanja in mojstrstva, ki ga danes prevečkrat pozabljamo. Le skupaj smo lahko kvalitetni, močni in konkurenčni na tem globalnem trgu.

 3. S čim se vaše podjetje ukvarja?

V ospredje postavljam izdelke domače umetnostne obrti iz kovine, krajše umetnostno kovaštvo. Velik del svojega dela pa tudi posvečam ohranjanju tehnične kulturne dediščine iz kovin.

Na nek način, lahko rečem, da skušam tradicijo kovaštva ohranit na tem našem malem Krasu. Prevečkrat pozabljamo, da je v vseh kamnolomih, kot vzporedna obrt kamnarjem, bila kovaštvo.

Kraševci se premalokrat zavedamo, da imamo poleg kamna in izdelkov iz kamna še druge, prelepe izdelke, ki so jih ustvarjali naši dedje.

Kovaštvo je bilo prisotno tako v kamnolomih, kot tudi pri montaži kamnitih izdelkov, pri kmečkih opravilih, pri opremi domačij, v gozdu, in pri nadaljnji obdelavi lesa ter njegovi vgradnji.

S takim odnosom kot je danes do tovrstne kulturne dediščine bomo kmalu izgubili spomin na znane in neznane mojstre prejšnjih stoletij in s tem del lastne kulturne identitete.

IMG_1348 4. Imate vzornika v vašem poslu?

Vzornika v moji dejavnosti nimam. Sodelujem pa z mojstri domače umetnostne obrti iz podjetja UKO Kropa. To si štejem v čast.

Kot zanimivost naj povem, da od lokalnih, starejših mojstrov kovanja in obrtništva nisem izvedel nič. Danes mislim in sem prepričan, da o samem umetnostnem kovaštvu niso vedeli veliko. Bili so podaljšana roka kamnarjem in kamnosekom, katerim so popravljali kovinsko orodje in jim naredili kak vezni element, ki je kamnitim elementom dodal statično stabilnost. Poudariti pa moram, da so bili mojstri materialov. Jekleno orodje so znali zelo dobro toplotno obdelati, da se je upiralo trdemu kraškemu kamnu.

 5. Kaj je bila vaša največja napaka?

Ma, napake se dogajajo dnevno… Skušam jih sprotno odpravljati.

 6. Kje se vidite čez deset let?

V kolikor bo postalo to delo vsaj malo bolj cenjeno, bom s tem nadaljeval.

 7. Ste že uporabili in prihranili s Kartico Mozaik podjetnih?

Ne.

Kategorija: Podjetniški portret meseca


Jaz tebi!