Katalog

Madžarska – amnestija za cestnine

| 7. 12. 2014

Obveščamo vas, da je na zbornici za člane dostopno pomembno obvestilo podjetja Asistenca 4U iz Lendave, ki prevoznike opozarja na naslednje:

V kolikor ste cestnino plačali z nakupom relacijske karte in ste bili kaznovani s strani nadzornih organov med 1.7.2013 in 31.3.2014, ste upravičeni do vračila zneska globe v naslednjih primerih:

  • Neupravičeno ste vozili po cestninski cesti, brez relacijske karte. Prekršek je zaznala fiksna postavljena kamera in ob prvi kontroli ste bili kaznovani. Kaznovani ste bili kljub temu da ste po storjenem prekršku v roku osmih ur kupili relacijsko karto, katero niste uporabili ob drugi (naslednji) vožnji.
  • Neupravičeno ste vozili po glavni (cestninski) cesti, katera ima skupno vozlišče z avtocesto. Za avtocesto ste sicer imeli veljavno relacijsko karto, kljub temu pa ste bili kaznovani.
  • Neupravičeno ste vozili po cestninski cesti, katera poteka vzporedno z drugo cestninsko cesto, za katero ste sicer imeli veljavno relacijsko karto. Prekršek je zaznala fiksna postavljena kamera in ob prvi kontroli ste bili kaznovani. Do vračila ste upravičeni v kolikor relacijske karte niste uporabili ob drugi (naslednji) vožnji. 

Bodite pazljivi, kajti pravico do vračila plačane globe imate le do 8.1.2015. Pomoč pri izdelavi zahtevkov za vračilo plačane globe lahko prejmete tudi preko podjetja Asistenca 4U, Kot, Mlinska ulica 7, 9220 Lendava (tel. 051 488 100 ; zsuzsi@asistenca4u.si).

  • Obvezno označevanje tovornih vozil v Avstriji

Do 1. januarja 2015 si morajo vsa tovorna vozila in vlečna vozila s polpriklopniki, ki bodo vozila na območju Dunaja in njegove okolice, zagotoviti avstrijsko nalepko, ki izkazuje določen emisijski razred izpušnih plinov.

V mestnem območju Dunaja kot tudi v delih Spodnje Avstrije (Dunaj z okolico) bodo že veljavne prepovedi za tovorna vozila in vozila s polpriklopniki – do sedaj so veljale le za emisijski razred EURO 0 – še bolj poostrene. Od 1. julija 2014 dalje bo prepoved vožnje veljala tudi za tovorna vozila in vlečna vozila s polpriklopniki, ki spadajo v emisijski razred EURO 1, od 1. januarja 2016 naprej pa tudi za tiste z oznako EURO 2. Prepoved zadeva tovorna vozila vseh kategorij (N1, N2, N3), izjemoma pa ne bodo veljale za vozila s karoserijo posebne izvedbe.

Nalepke se barvno razlikujejo glede na emisijski razred: EURO 2: rdeča, EURO 3: rumena,  EURO 4: zelena, EURO 5 in 6: svetlo modra (v kratkem bo na voljo tudi posebna nalepka za EURO 6).

V Avstriji lahko nalepko dobite v vsaki delavnici, ki je pooblaščena za izdajo nalepk v skladu z avstrijskim zakonom o vozilih (§ 57a KFG), v prometno-informacijskih centrih ARBÖ in v podružnicah avstrijskega avto-moto kluba ÖAMTC. Za voznike tovornih vozil, katerih masa presega 3,5 t, so stvari malce olajšane: nalepko si na svoja vozila lahko namestijo sami, torej obisk v delavnici ni potreben.

Za nalepko boste morali odšteti 2,50 EUR (cena z DDV). V to ceno niso všteti delovni stroški delavnic (pribl. 12 minut porabljenega časa). Nalepko vam nalepijo na vetrobransko steklo, veljavna pa ostane tudi pri menjavi znaka za emisijski razred.

Nalepka je potrebna pri vožnji na celotnem mestnem območju Dunaja kot tudi v njegovi okolici, in sicer v naslednjih občinah:

  • Okraj Bruck an der Leitha: Bad Deutsch-Altenburg, Bruck an der Leitha, Enzersdorf an der Fischa, Göttlesbrunn-Arbesthal, Götzendorf an der Leitha, Hainburg an der Donau, Haslau-Maria Ellend, Höflein, Petronell-Carnuntum, Rohrau, Scharndorf, Trautmannsdorf an der Leitha
  • Okraj Gänserndorf: Aderklaa, Andlersdorf, Deutsch-Wagram, Eckartsau, Engelhartstetten, Gänserndorf, Glinzendorf, Groß-Enzersdorf, Großhofen, Haringsee, Lassee, Leopoldsdorf im Marchfelde, Mannsdorf an der Donau, Marchegg, Markgrafneusiedl, Obersiebenbrunn, Orth an der Donau, Parbasdorf, Raasdorf, Strasshof an der Nordbahn, Untersiebenbrunn, Weiden an der March, Weikendorf
  • Okraj Korneuburg: Bisamberg, Hagenbrunn, Korneuburg, Langenzersdorf
  • Okraj Mödling: Achau, Biedermannsdorf, Brunn am Gebirge, Guntramsdorf, Hennersdorf, Laxenburg, Münchendorf, Vösendorf, Wiener Neudorf
  • Okraj Dunaj-okolica: Fischamend, Gerasdorf bei Wien, Himberg, Schwechat, Ebergassing, Klein-Neusiedl, Klosterneuburg, Lanzendorf, Leopoldsdorf, Maria-Lanzendorf, Rauchenwarth, Schwadorf, Zwölfaxing;(vir. AdvantageAaustria)

Na zbornici je na voljo še obvestilo, iz katerega je razvidno, da je na južnem delu Avstrije prepoved vožnje za vse tovornjake, vlačilce in polvlačilce ekološkega standarda EURO II in katerih skupna masa presega 7,5 t.  Dodatno še opozarjamo na obvezni dokument v vozilu in sicer: certifikat vozila oz. dokument iz katerega je možno razbrati ekološki standard vozila. Ta dokument bo zahtevan v primeru cestninskega nadzora.

 

Kategorija: Promet


Jaz tebi!