Katalog

Uvod v novo zgodbo tesnejšega sodelovanja občine Hrpelje – Kozina in gospodarstva

| 22. 12. 2014

Občina Hrpelje – Kozina je v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Sežana v soboto, 20. decembra 2014 v Kulturnem domu v Hrpeljah pripravila srečanje gospodarstvenikov in podjetnikov Občine Hrpelje – Kozina. Obrtniki in podjetniki so ključni nosilci gospodarskega razvoja Občine. Tega se zaveda tudi novoizvoljena županja Saša Likavec Svetelšek, ki je v uvodni predstavitvi poudarila, da razvoj gospodarstva uvršča visoko  med svoje prioritete in da sobotno popoldne razume kot uvod v novo zgodbo, zgodbo tesnejšega povezovanja občine s svojim gospodarstvom.

Da bo pomembno in nujno tesnejše sodelovanje gospodarstva v državi, kakor tudi transnacionalno, pa je poudarila tudi evroposlanka Tanja Fajon, ki kljub optimizmu v najavi nove evropske finančne perspektive ni mogla mimo težav, s katerimi se srečujejo v evropskih institucijah, med drugim tudi s 25 milijard težkim dolgom EU za poplačilo računov že izvedenih evropskih projektov. V evropskih državah bo nujno prekiniti miselnost strogega varčevanja in začeti vlagati v razvoj in inovativnost tistih projektov, kjer imamo skupni interes.  Sredstev bo v novi finančni perspektivi občutno manj, zato se bo potrebo povezati, poiskati skupni interes in prioritetna področja razvoja, zlasti na področju infrastrukture,  iskanje razvojnih rešitev na različnih področjih in sicer: konkurenčnost in inovativnost, dostopnost in povezanost, okoljske vrednote in tveganja, nizkoogljična družba, regionalni in urbani razvoj.

Fajonova je udeležencem srečanja sporočila, da je Evropska komisija v teh dneh odobrila operativni program za Slovenijo za izvajanje kohezijske politike za obdobje 2014–2020. Slovenija naj bi v tem obdobju iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Kohezijskega sklada in Evropskega socialnega sklada prejela 3 milijarde evrov.

V nadaljevanju srečanja je sledila okrogla miza »Izzivi in priložnosti v letu 2015«, s  predstavniki gospodarstva, bank in javnih zavodov. Na okrogli mizi so sodelovali Nevenka Bandelj, direktorica Območne službe Zavoda za zaposlovanje Koper, Sebastjan Švab, direktor Zahodne regije Banke Koper, Vlasta Sluban, direktorica Območne razvojne agencije ORA, Jernej Bortolato, predsednik OOZ Sežana, Saša Likavec Svetelšek, županja Občine Hrpelje – Kozina, Tanja Fajon, evroposlanka, Maks Godina, direktor podjetja Godina d.o.o. iz Kozine, Mitja Škerjanc, direktor podjetja Škerjanc d.o.o. iz Povžan (Materija) in Davor Jakulin, direktor podjetja ATech elektronika d.o.o. iz Bač pri Materiji.   V okviru okrogle mize, ki jo je vodila Ingrid Kašca Bucik, je iz vrst številnih zbranih obrtnikov, podjetnikov ter gospodarstvenikov bilo slišati kar nekaj predlogov in želja, po večjem povezovanju, sodelovanju ter večjemu posluhu Občine do lokalnega gospodarstva. Županja in vsi ostali sodelujoči so to podporo tudi obljubili in se zavezali, da je tokratno srečanje začetek nove zgodbe večjega sodelovanja in povezovanja.

Kategorija: Iz dela zbornice


Jaz tebi!