Katalog

Novosti na področju ureditve statusa v obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju v skladu z ZMEPIZ-1A

| 16. 1. 2015

Zavod za invalidsko in pokojninsko je objavil Sporočilo za javnost oziroma pojasnilo upokojenih s.p.-jih, ki ga objavljamo tu. V nadaljevanju pa objavljamo dodatna pojasnila, ki jih je pripravil Dušan Bavec, strokovni svetovalec – specialist za delovno in socialno pravo pri OZS.

Rok za uskladitev do 31.12.2015  oz. podaljšanje prehodnega obdobja za 1 leto velja za tiste upokojene s.p.-je, ki so na popolnoma zakonit način uveljavili t.i. »izvzem iz zavarovanja« po 18. členu ZPIZ-1 in potem pogoj imeli vseskozi izpolnjen, npr. vsaj 1 zaposlenega.

Rok za uskladitev do 31.1.2015 ne velja le za tiste, ki so bili v preteklih mesecih procesirani bodisi, že dobili odločbo ZPIZ-a o ugotovitvi lastnosti zavarovanca (ali zgolj obvestilo, da bodo začeli s postopkom ugotavljanja lastnosti zavarovanca), ampak tudi za tiste, ki od ZPIZ-a niso dobili niti odločbe niti obvestila, pa iz dejanskega stanja izhaja, da bi jih lahko dobili. Včeraj sem dobil podatek, da so na ZPIZ-u pozno jeseni imeli še par sto primerov »na lagerju«, vendar so zaradi pričakovane spremembe zakona o matični evidenci, počakali s postopki.

Vsi tisti, ki jih bremeni rok za uskladitev z dnem 31.1.2015 naj bi v teh dneh dobili individualni dopis ZPIZ-a za ureditev lastnosti zavarovanca, toda četudi ga kdo ne bo dobil, pa je v dvomih, naj se obrne na krajevno pristojno enoto ZPIZ-a in to pravočasno uredi.

Pri tistih, ki tega ne bodo pravočasno uredili, bo ZPIZ po uradni dolžnosti ugotovil lastnost zavarovanca od 1.2.2015 dalje, četudi se bo to zgodilo z zamikom. To lahko spet pomeni vračilo penzije za nazaj kakor tudi plačilo prispevkov za nazaj. Pa bi spet nastali veliki problemi, zato dajmo resnično poskušat pravočasno in pravilno seznanit vse naše člane, potencialne zavezance v teh postopkih, na račun dobrega ugleda OZS pa ti naši nasveti lahko pridejo tudi do naših bivših članov, da bodo vsaj vedeli, da je predvsem zasluga OZS, da jim ne bo treba vračati pokojnin, za tiste iz prve skupine pa da imajo vsaj še eno leto celotno pokojnino in le pavšalne prispevke.

Pojasnila pripravil: Dušan Bavec, strokovni svetovalec – specialist za delovno in socialno pravo pri OZS

Kategorija: Zakonodaja


Jaz tebi!