Katalog

Uvedba davčnih blagajn

| 3. 4. 2015

OOZSezana-200x200-150x150

V petek, 3. aprila 2015 je potekel rok javne obravnave Predloga zakona o potrjevanju računov (davčnih blagajnah). OOZ Sežana je v sodelovanju s Sekcijo frizerjev in kozmetikov ter Sekcijo gostincev ter  živilcev pripravila pripombe na predlagani zakon in jih posredovala na OZS. Stališče, ki ga je sprejel Upravni odbor OOZ Sežana, pa smo posredovali na Ministrstvo za finance.

Izsek iz stališča UO OOZ Sežana objavljamo v nadaljevanju:

  • Glede na to, da ocenjujemo, da so dosedanje virtualne davčne blagajne ustrezne (ki so obvezne od julija 2013 in s katerimi so imeli poslovni subjekti že stroške), pomenijo davčne blagajne dodatne stroške tako za zavezance kot za državo. Zato naj stroške uvedbe davčnih blagajn, vključno s stroški interneta, vzdrževanjem in nabave potrebne strojne opreme pri zavezancih, v celoti financira država oziroma naj jih da subjektom v brezplačen najem. Stroški bodo v primeru, da se glede na velikost poslovnih prostorov uporablja več blagajn, za posamezno podjetje ustrezno višji. Alternativno pa predlagamo 100 % olajšavo za nakup elektronskih naprav oziroma blagajn.

 Okvirni strošek:

  • računalnik/blagajna/elektronska naprava (od 300 € do 1000 €, odvisno od trenutne opremljenosti)
  • elektronska povezava (vzpostavitev na novo tam kjer tega danes ni + mesečni strošek –  od 20 do 50 €)
  • digitalno potrdilo (pri Sigenci je letni strošek cca 20 €)
  • vzdrževanje programa in sistema (200 do 300 € letno)

Davčne blagajne ne predstavljajo le dodatne finančne obveznosti oziroma ovire za poslovanje zavezancev, temveč so povezane s povsem praktičnimi problemi:

  • dostop do interneta v nekaterih delih države še vedno ni razpoložljiv, zato naj država predhodno zagotovi dostop do interneta na celotnem področju Slovenije oziroma vsem zavezancem, ki bi morali uporabljati davčne blagajne;
  • uporaba davčne blagajne v vseh tistih dejavnostih, ki niso vezane na poslovni prostor, v katerega se lahko naprava fiksno namesti, pač pa se opravljajo na terenu (npr. taksisti, dimnikarji, serviserji, pleskarji, vodoinštalaterji in številne druge dejavnosti, ki se opravljajo izven poslovnih prostorov zavezanca) predstavlja tehnični problem. Zavezanci, ki opravljajo svojo dejavnost na terenu, si bodo namreč morali zagotoviti brezžično povezavo z internetom in s seboj po terenu prenašati ustrezno strojno opremo za izdajo računov (npr. printer za tiskanje računov).
  • če bodo davčne blagajne uvedene morajo biti obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino,  (tudi za zdravnike, odvetnike).
  • v zadnjih dveh letih uvedeni ukrepi na tem področju še niso prinesli celovitih učinkov.

Virtualne davčne blagajne, uvedene julija 2013, e-blagajne in vezane knjige računov, uvedene s 31.1.2015 zaradi kratkega obdobja še ne morejo pokazati učinkov, ki bi kazali na to, da tak način ni dovolj učinkovit za zmanjšanje davčnih utaj.

Kategorija: Aktualno iz OZS in OOZ Sežana, Novice, Zakonodaja


Jaz tebi!