Katalog

Konec tedna bo Kras v znamenju kamna, tekmovanja ter kulinarike

| 19. 6. 2015

Osrednji dogodek letošnjega Festivala kamna, že tretjega po vrsti, je predizbor za evropsko tekmovanje EuroSkills, ki poteka pod okriljem Sekcije cementninarjev, kamnosekov in teracerjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Trije najboljši v predizboru se bodo nato pomerili še v finalnem izboru v poklicnih spretnostih v panogi kamnoseštva na državni ravni, na t.i. Olimpijadi poklicev, ki bo januarja 2016. Državni prvak bo slovenske barve zastopal na mednarodnem tekmovanju EuroSkills, ki bo novembra 2016 v Göteborgu na Švedskem. Na predizbornem  tekmovanju mladih kamnosekov se bo pomerilo sedem tekmovalcev, ki prijahajo iz vse Slovenije, med njimi je tudi eno dekle.

Ob tem naj spomnimo, da je zmagovalec lanskoletnega predizbora na festivalu v Pliskovici in kasneje zmagovalec na državnem tekmovanju, Leon Mahnič, mladi kraški kamnosek, na EuroSkills v Franciji pod mentorstvom kamnoseškega mojstra Jerneja Bortolata osvojil srebrno medaljo. »Delovne izkušnje, ki sem si jih pridobil skozi delo kot podjetnik, so sigurno pripomogle k mojemu uspehu v lanskem letu« je povedal Leon Mahnič, njegov uspeh pa je bil še dodaten motiv, da se panoga kamnoseštva promovira tudi skozi organizacijo predizbornega tekmovanja in da ta dogodek ostaja na Krasu.

Kamnoseštvo je 7. panoga, v kateri se je Slovenija lani pomerila na evropskem tekmovanju EuroSkills. »Ravno kamnoseška panoga je zgled dobrega in uspešnega sodelovanja delodajalcev in šole ter drugih akterjev pri razvoju in promociji poklica, zato so izpolnjeni vsi pogoji, da se predizborno tekmovanje lahko odvija tukaj na Krasu in tudi zaradi tega se je zgodil lanskoletni uspeh Leona Mahniča. »Kamen je poleg lesa druga strateška surovina v Sloveniji in je na tem področju še veliko potenciala za izkoristiti,« je prepričan Miha Lovšin s Centra za poklicno izobraževanje. Slovenija se, tako kot druge evropske države, v evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih v posameznih branžah vključuje z namenom povečanja števila strokovnjakov, ki bodo kasneje lahko nosilci razvoja v posamezni branži.

»Tako gosto ‘posejanih’ kamnosekov, kot jih najdemo na Krasu, v drugih krajih  Slovenije, kjer je kamen kot surovina prav tako prisoten (Hotavlje, Pohorje), ne srečamo. Zato je prav, da se Festival kamna s predizbornim tekmovanjem v poklicnih spretnostih panoge kamnoseštva odvija prav v Pliskovici, kot epicentru Krasa,« je povedal predsednik Sekcije cementninarjev, teracerjev in kamnosekov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Bogdan Oblak.

V okviru letošnjega Festivala kamna bodo potekale tudi delavnice gradnje suhega zidu, potekala bo tudi razstava kamnoseških izdelkov kamnosekov Slovenije in iz zamejstva. Zvrstila se bodo zanimiva strokovna predavanja, prav gotovo bo za gradbince zanimivo  predavanje avstrijskega podjetja Peri, ki se ukvarja z opažnimi sistemi. O kamnu, dediščini in izzivih sedanjosti bo spregovoril dr. Stanislav Renčelj. Potekala bo tudi kraška tržnica in kamnoseške delavnice za otroke in odrasle. »Odnos do kamna se je v zadnjih letih na Krasu precej spremenil, Kraševci smo ga začeli ponovno ceniti. Smo na prelomnici,  panoga kamnoseštva je postala prepoznavna in tudi mladi so se začeli zanimati za ta poklic,« je prepričan Jernej Bortolato, eden glavnih akterjev in soorganizatorjev dogodka ter predsednik  Območne obrtno-podjetniške zbornice Sežana.

V pester program letošnjega Festivala kamna in tekmovanje Euroskills so se aktivno vključili tudi gostinci sežanske obrtne zbornice. »Odziv gostov na povezovanje kulinarike z lokalnimi dogodki je bil zelo dober in to nam je dalo spodbudo, da smo se letos ponovno in še bolj intenzivno vključili v Festival kamna s posebno gostinsko ponudbo. Obiskovalcem bomo v času Festivala podarili kamnoseški spominek, ki ga je izdelal Jernej Bortolato. Povezali smo kraško – brkinske dogodke in kulinariko, izdali brošuro, skozi katero promoviramo naše gostinske ponudnike in dogodke v letošnjem letu,« je o prepletanju kulinarike in kamna povedala Katja Skok, predsednica Sekcije za gostinstvo in turizem ter živilsko dejavnost pri OOZ Sežana. Ob tej priložnosti je Sekcija s pomočjo občinskih sredstev izdala brošuro Kamen & Kulinarika, ki je na voljo v gostilnah, pri kamnosekih in TICih.

DSC_0001

Kategorija: Iz dela zbornice


Jaz tebi!