Katalog

Spletno neposteno zavajanje – znova aktivni v Sloveniji zavajajoči tuji spletni poslovni registri – European Business Number

| 6. 4. 2016

Te dni podjetniki znova prejemajo izjemno zavajajočo pošto tujega spletnega poslovnega imenika. Imenuje se EUROPEAN BUSINESS NUMBER. Gre za očitno zavajajoče vabilo k vpisu v tuj spletni poslovni imenik, ko naš podjetnik misli, da se brezplačno vpisuje v neko bazo, ki ga ne bo nič stala. V resnici pa gre za visoko plačljivo storitev. Tokrat celo insinuirajo, da gre za pridobitev številke, ki je potrebna za podjetja v EU.

Do sedaj smo imeli opravka zlasti z European Union Web-register Republic of Slovenia/ EU WEB register Slovenija, Euco Data, European City Guide, Intercable Verlag, Construct Data Verlag, Expo Guide Mehika, Euro Bussines Guide, ali World Bussines Guide in še kdo, ki so na videz videti kot brezplačna storitev, a številni naši podjetniki pri podpisu obrazca velikokrat spregledajo droben tisk, kjer pa je navedeno, da se ob podpisu zavezujejo k sklenitvi triletne pogodbe in plačilu letnega prispevka 873 evrov.

Spletni imenik, ki znova pošilja vabila k vpisu, se imenuje EUROPEAN BUSINESS NUMBER, ki na zelo podoben način »vabi«, vendar še bolj pretkano oz zavajajoče. Njegova »limanica« je , da bo ta, ki bo izpolni podatke, dobil t.i. EVROPSKO POSLOVNO ŠTEVILKO. Kakšna je to številka? Ker vsi tega ne poznamo oz. nismo dovolj pozorni, se hitro dobi občutek, da  je to neka številka, ki jo v EU podjetje potrebuje. TO PA NI RES! In ko zavedeni, izpolnimo in podpišemo obrazec na drugi strani, praviloma spregledamo zelo droben tekst, da smo pravzaprav izpolnili  NAROČILO za objavo na portalu komercialnega poslovnega imenika European Business Number, torej portalu tako imenovanega spletnega imenika. V tem drobnem tisku nadalje piše, da si se s tem prijavil ne samo za eno leto, temveč za 3 leta, in sicer za ceno 677 EUR na leto.

Pri European Business Number gre najverjetneje za isto združbo, kot so že zgoraj navedeni, npr. Intercable Verlag itd., le da si je nadela znova novo ime.  Celo prav tako ima sedež v Hamburgu.

Pomembno je, da se pred kakršnim koli podpisom in izpolnitvijo podatkov, podpisnik točno podučil kaj podpisuje in kaj to zanj oz njegovo podjetje to pomeni. Žal, imamo preštevilne izkušnje, ko podjetja takšne formularje izpolnijo in pošljejo nazaj in ko dobijo račun, šele ugotovijo kaj so naredili.

Spodaj je objavljen naveden primer pisma, ki ga je prejel član OZS (podatki prejemnika so ročno spremenjeni).

Pripravila: Sabina Rupert, svetovalka OZS

Kategorija: Aktualno iz OZS in OOZ Sežana, Zakonodaja


Jaz tebi!