Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

| 12. 11. 2021

Zavezanec za davek od dohodka iz dejavnosti ali za davek od dohodkov pravnih oseb davčno osnovo ugotavlja na enega izmed dveh načinov:

  • z upoštevanjem dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov ali
  • z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.

V primeru ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov mora zavezanec pri davčnem organu pravočasno opraviti priglasitev t. i. normiranosti. To pomeni, da mora priglasitev opraviti najpozneje v osmih dneh od vpisa v uradno evidenco pristojnega organa (npr. v primeru s. p.-ja je to najpozneje v osmih dneh od vpisa v Poslovni register Slovenije, v primeru d. o. o. je to najpozneje v osmih dneh od vpisa v sodni register). Za priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov zavezanec lahko uporabi obrazce objavljene na eDavkih. Ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov pomeni, da se od ustvarjenih prihodkov odšteje normirane odhodke, praviloma v višini 80 % prihodkov oziroma največ 40.000 eurov oziroma 80.000 eurov. Dohodnina od dohodka iz dejavnosti se odmeri po 20 % davčni stopnji in se šteje kot dokončen davek. Davek od dohodkov pravnih oseb se odmeri po 19 % davčni stopnji.

Če želi zavezanec kasneje spremeniti način ugotavljanja davčne osnove, lahko to stori v obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti ali v obračunu davka od dohodkov pravnih oseb.

Mesečne obveznosti normirancev

  • sprotna izdaja računov za prodano blago ali storitve;
  • vodenjem predpisanih evidenc;
  • obračun in plačilo obveznih prispevkov;
  • plačilom akontacije davka iz dejavnosti (mesečno ali trimesečno);
  • poročanjem o DDV in vodenjem davčnih evidenc, v kolikor je identificiran za namene DDV.

Letna poročila za normirance je potrebno pripraviti in oddati najkasneje tri mesece po zaključku poslovnega leta. Takrat bodo podjetniki tudi ugotovili kakšen davek od prihodkov bo potrebno doplačati ali pa so morda z akontacijami plačali preveč. Tako imenovani davčni obračun za normirance je tudi edino poročilo, ki ga morajo samostojni podjetniki, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, oddati. Letna poročila je treba oddati enkrat letno.Normiranci ne pripravljajo in oddajajo računovodskih izkazov in letnega računovodskega poročila preko AJPES-a. V kolikor davčni obračun za normirance ni oddan pravočasno je v Zakonu o davčnem postopku (ZDavP-2) predpisana globa v višini do 800 do 10.000 evrov.

Na obrazcu davčni obračun za normirance je možno tudi spremeniti način obdavčitve za tekoče leto, v kolikor podjetnik ne izpolnjuje več pogojev za normiranca ali pa se je tako odločil prostovoljno.

Viri: httpss://www.fu.gov.si/poslovni_dogodki_podjetja/dolocitev_nacina_ugotavljanja_davcne_osnove/

Petra Weber, Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana

Svetovalka SPOT, SPOT svetovanje Obalno-kraške regije

Kategorija: SPOT


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.