Kako ovrednotiti učinke trajnostnih ukrepov

| 28. 11. 2022
Številna podjetja, ki so v fazi aktivnega trajnostnega preoblikovanja, se spopadajo z vprašanjem, kako izmeriti učinke in cilje na področju trajnosti.
Fotografija: FOTO: Depositphotos

Poročanje o okolju, družbi in upravljanju je vroča tema tako v podjetjih kot v Svetu Evropske unije. V zadnjih letih se vse bolj govori o tako imenovani regulativi ESG (environment, social, governance – okolje, družba, upravljanje), ki je skupno ime za nabor standardov, ki se uporabljajo za oceno organizacij glede njihovega odnosa do okolja, družbe in upravljanja organizacije.

Organizacija z uporabo okoljskih standardov daje vpogled v to, kako varuje okolje.

Trije ključni koraki na poti trajnostnega preoblikovanja

Hoja po poti trajnosti zahteva vztrajne korake. Zastavljanje smernic in ključnih ciljev za posamezno podjetje je zgolj prvi korak. Implementacija ukrepov znotraj organizacije za doseganje izbranih ciljev je naslednji. Ko pa pridemo do točke, kako posamezne učinke ukrepov izmeriti in ovrednotiti, trčimo ob izzive. Množica metodologij in standardov trenutno povzroča nekonsistentnost na področju trajnostnega vrednotenja in poročanja. Težko si odgovorimo na vprašanja, kaj izmeriti, kako ovrednotiti ter kako vključiti zaveze podjetij in o tem poročati.

Pomemben korak v tej smeri bo omogočala nova direktiva CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), ki bo vlagateljem in drugim zainteresiranim skupinam zagotovila dostop do konkretnih in uporabnih informacij. Tako bodo lažje ocenili naložbena tveganja, ki izhajajo predvsem iz podnebnih sprememb in drugih trajnostnih vprašanj.

FOTO: Depositphotos

FOTO: Depositphotos

Za velika podjetja v EU predvideva obvezno nefinančno poročanje po novih smernicah že za leto 2023, do konca leta 2026 pa naj bi bila v tak način poročanja vključena tudi srednje velika podjetja. Izbira pravega načina meritev in poročanja bo že danes odigrala ključno vlogo pri izpolnjevanju zahtev v prihodnosti.

Novi standardi trajnostnega poročanja

Eno izmed najbolj razširjenih standardizacijskih okvirjev na področju trajnostnega poročanja na mednarodni ravni so smernice GRI – Global Reporting Initiative. Z uporabo standardov GRI bodo posamezna podjetja in organizacije lahko dobila jasen vpogled v to, kako prispevajo ali si prizadevajo prispevati k trajnostnemu razvoju. Standardi GRI omogočajo organizaciji razumevanje in poročanje o najpomembnejših vplivih na gospodarski, okoljski in človeški vidik na primerljiv in verodostojen način. GRI uporablja modularni pristop k standardizaciji, ki poenostavlja izbiro. Celotna zbirka se lahko razdeli na tri sklope:

1. Univerzalni standardi, ki pokrivajo splošna vodila glede poročanja.

2. Drugi sklop pokriva specifične panoge, na primer proizvodnjo naftnih derivatov in plina.

3. V tretjem sklopu pa najdemo več standardov glede na posamezne tematike, na primer zahteve glede emisij ali zaposlovanja.

Z uporabo standardov GRI podjetja povečajo preglednost svojega prispevka k trajnostnemu razvoju.Omenjena direktiva CSRD bo določene elemente črpala iz različnih standardizacij – med njimi tudi iz GRI. Transparentna in poenotena preglednost rezultatov podjetij, ki prispevajo k trajnostnemu napredku, je pomemben vidik za številne zainteresirane strani, vključno z vlagatelji, kapitalskimi trgi in civilno družbo.

Kategorija: Aktualno globalno, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.