Kako visoko lahko poletijo dvigi obrestnih mer?

| 10. 1. 2023
Če je bilo pred leti pametno vzeti kredit s spremenljivo obrestno mero, ker je bil obrok vsakih nekaj mesecev nižji, je zaradi boja proti inflaciji zdaj drugače. Evropska centralna banka je dvignila obrestno mero za 2,5 odstotka. Mnogi, ki so se za spremenljivo obrestno mero odločili zaradi višine kredita, ki so ga dobili, pa odločitev obžalujejo. Kreditno pogodbo je podpisal Luka Vostinić, ki je višji kredit potreboval zaradi prenove stanovanja: “Če bi vzel fiksno obrestno mero, bi dobil 25 tisoč evrov manj.” Kako visoko lahko poletijo dvigi obrestnih mer, je kje varovalka in kaj storiti, če je kar naenkrat treba plačevati po več deset evrov več na mesec?

Luka Vostinić je kreditno pogodbo podpisal konec septembra lani, ko je bila spremenljiva obrestna mera 0,76 odstotka z 1,40 odstotka pribitka. Mesečni obrok je torej znašal 417 evrov. Vostinić situacijo komentira: “Podpisal sem trimesečno pogodbo o spremenljivi obrestni meri z euriborjem, ki me je opozoril, da se po treh mesecih lahko poveča ali zniža.” Pošto od banke pa je Vostinić prejel že decembra: “6. decembra sem dobil obvestilo, da se bo obrok iz 417 evrov podražil na 490 evrov. To velja za mesece januar, februar in marec, kako bo najprej, pa bom še izvedelBančnik pravi, da so prejeli informacije iz centralne banke, da se bo mera znižala, kar pa mislim, da ni realno in da se bo glede na razmere po svetu obrestna mera še povečala. Pustimo se presenetiti.”

Pričakovati obrestno mero je nerealistično, opozarja makroekonomist Maks Tajnikar, ki pravi, da Evropska centralna banka sledi inflaciji, kar je temeljni razlog za dvig obrestne mere, medtem ko naboj z inflacijo še zdaleč ni izčrpan. “Tisti, ki imajo fiksno obrestno mero, so v ugodnem položaju. Tistim, ki pa imajo kredit z variabilno obrestno mero, pa svetujem, naj najamejo nov kredit po fiksni obrestni meri in odplačajo stari kredit z variabilno. To se bo zagotovo splačalo. Menim, da je to zelo resen nasvet in premislek za tiste, ki imajo kredite,” je svoje mnenje podal Tajnikar.

 Evropska centralna banka sledi inflaciji, kar je temeljni razlog za dvig obrestne mere.
Evropska centralna banka sledi inflaciji, kar je temeljni razlog za dvig obrestne mere.FOTO: Shutterstock

Na Zvezi potrošnikov Slovenije pojasnjujejo, da je razlika, ali je oseba na začetku, sredini ali na koncu odplačevanja kredita, saj je najem novega in poplačilo starega povezano z vsemi stroški ob najemu novega. Alina Meško iz ZPS komentira: “Če ima nekdo še nekaj mesecev za poplačilo kredita, ga v tem trenutku ne bo menjal in ponovno plačeval stroškov. Nekdo, ki pa je na začetku poplačila, pa je smiselno, da razmisli, do katere mere si lahko privošči povišanje obroka. Če povišanje ni opcija, naj poskusi zamenjati variabilno obrestno mero s fiksno.”

Vostinić dodaja, da se je posvetoval z bančnikom in pustil manevrski prostor v primeru, da se bo situacija v naslednjih treh mesecih izboljšala. Vprašanje, ki ostaja, je, do kod se lahko povzpne obrestna mera. Najvišja šestmesečna vrednost euriborja je konec leta 2008 znašala 5,4 odstotka. Na vprašanje, ali lahko tudi zdaj pride do petodstotnega euriborja, odgovarja Tajnikar: “Mislim, da bodo te stopnje dosegljive v kratkem in nisem prepričan, da so to maksimalne stopnje, ki jih bo euribor dosegal.”

Na Zvezi potrošnikov Slovenije pozivajo ljudi, naj se v primeru težav z odplačilom kredita obrnejo na banko in ne izposojajo denarja v posojilnicah na spletu, kjer se pojavlja vedno več prevarantskih spletnih strani.

Kategorija: Finance, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.