Inflacija v evrodeželi upadla tretji mesec zapored

| 2. 2. 2023

Inflacija v evrodeželi upadla tretji mesec zapored

Cene življenjskih potrebščin v območju z evrom so se prejšnji mesec povečale za 8,5 odstotka, podatki za Slovenijo bodo znani v ponedeljek.

Inflacija v evrodeželi je kljub takemu nekoliko spodbudnejšemu trendu še vedno vsaj štirikrat višja od dvoodstotnega inflacijskega cilja Evropske centralne banke. Ta bo jutri znova odločala o denarni politiki in glede na napovedi je pričakovati, da bo svoje obrestne mere znova zvišala za pol odstotne točke.

Januarja so sicer cene najbolj porasle v Latviji (21,6 odstotka), Litvi in Estoniji, najnižjo stopnjo inflacije (5,8 odstotka) pa so izmerili v Španiji in Luksemburgu.

Omeniti velja, da Eurostatova številka ne vključuje podatkov za Nemčijo in še nekaj držav Unije, manjkajo tudi novi podatki o januarski rasti cen življenjskih potrebščin pri nas, ki jih bo Surs objavil prihodnji ponedeljek.

Kategorija: Finance, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.