ECB zaznala največji padec povpraševanja po posojilih

| 7. 2. 2023

Evropska centralna banka ECB | V ECB so pojasnili, da je manj zanimanja za posojila tako med gospodinjstvi kot podjetji. | Foto: Reuters
V ECB so pojasnili, da je manj zanimanja za posojila tako med gospodinjstvi kot podjetji. Foto: Reuters
Gospodinjstva in podjetja se spoprijemajo z višjimi stroški posojil, tudi gospodarski obeti so slabši, kot so bili. Posledično je manj zanimanja za posojila, je danes objavila Evropska centralna banka (ECB). Po njenih podatkih se je v zadnjem četrtletju lani zgodil največji padec povpraševanja po hipotekarnih posojilih, odkar od leta 2003 vodijo evidenco.

V ECB so pojasnili, da je manj zanimanja za posojila tako med gospodinjstvi kot podjetji, med razlogi za negativne trende na področju hipotek pa so omenili “naraščajoče obrestne mere, nizko zaupanje potrošnikov in slabšanje obetov na nepremičninskem trgu”.

Banke – v raziskavo ECB jih je zajetih 151 – pričakujejo, da se bo tovrsten trend nadaljeval tudi v prvem četrtletju tega leta.

ECB ob tem opozarja na “občutno zaostrovanje” posojilnih standardov v zadnjem četrtletju lani, ki kaže, da banke ob negotovih gospodarskih obetih niso naklonjene prevelikim tveganjem.

Pogoji za pridobitev posojil so za podjetja najstrožji po letu 2011, ko je bila v območju evra prisotna huda dolžniška kriza.

Pred nami je čas zmanjšanega potrjevanja posojil
Ekonomist ING Carsten Brzeski je v odzivu na objavo ECB, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, poudaril, da je pred nami čas zmanjšanega potrjevanja posojil, kar naj bi potrjevalo ocene o slabših gospodarskih obetih v letu 2023 in bilo “jasno znamenje, da zviševanje obresti ECB že pomembno vpliva na razmere”.

ECB je v zadnjih mesecih, da bi zajezila divjanje inflacije, večkrat zvišala obrestne mere. Inflacija je v območju evra oktobra na medletni ravni presegla deset odstotkov, decembra pa se je malenkost umirila in je bila pri 9,2 odstotka.

Osrednja denarna ustanova v območju evra naj bi novo zvišanje ključne obrestne mere napovedala v četrtek; tokrat naj bi jo dvignila za 0,50 odstotne točke.

Kategorija: Finance, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.