Potrebujete več likvidnih sredstev? Katero vrsto financiranja izbrati?

| 16. 2. 2023

Katero vrsto financiranja izbrati: revolving ali faktoring?

Vsak podjetnik se na neki točki znajde v položaju, ko potrebuje več likvidnih sredstev, kot jih ima v tistem trenutku na računu; istočasno pa ima več premoženja v obliki odprtih terjatev, kot bi ga v tistem trenutku potreboval. Vam je ta situacija znana?

Kako ste se lotili reševanja tega problema? Po navadi se podjetniki odločijo za eno od treh opcij:

  1. ne storimo nič in upamo, da bomo imeli čim manjšo škodo,
  2. poslužujemo se revolving kreditov,
  3. odprodamo terjatve.

V nadaljevanju bom podrobno predstavil zadnji dve možnosti (glede prve ni veliko za razlagati in je ne priporočam nikomur).

FAKTORING PARAMETRI REVOLVING KREDIT
Zagotovljena dogovorjena višina sredstev Tveganje Tveganje neplačila računa
Ročnost terjatve Ročnost Dolgoročna vezanost
Hitra z uporabo digitalnih orodij Odobritev Kompleksen postopek
Dnevi oz. še hitreje Hitrost Tedni oz. meseci
Se prilagaja vašim potrebam Fleksibilnost Zapleteni pogoji
Znižuje zadolženost podjetja Bilanca Viša zadolženost podjetja
Primerljiva obrestna mera Obrestna mera Primerljiva obrestna mera
Omejeno do višine terjatve Višina Omejeno do višine X EBIDTA* ter zavarovanj.
Ni primerno za podjetja, ki prodajajo končnemu potrošniku Dodatno Primerno za podjetja, ne glede na profil končnega kupca

*večkratnik (X) je odvisen od posamezne banke

Revolving kredit – prednosti in slabosti

Revolving kredit je ena od oblik za financiranje obratnih sredstev ter načrtovanje in uravnavanje denarnega toka.

Revolving kredit predstavlja kombinacijo kredita in limita na transakcijskem računu, predvsem za tekoče financiranje primanjkljaja likvidnih sredstev pravnih oseb. Namenjen je predvsem za financiranje operativnih potreb podjetnikov in podjetij, ter predstavlja rešitev za podjetja, katera potrebujejo denar za dnevno vzdrževanje likvidnosti, preden jim stranke poplačajo račune. Kot imetnik revolving kredita imate možnost večkratnega koriščenja sredstev v višini do skupne višine sredstev, ki so vam na voljo.

Prednost tovrstne rešitve je torej očitna. Slabost, ki jo prinaša revolving je, da se podjetje zadolžuje zaradi vzdrževanja likvidnosti, namesto da bi svojo boniteto izkoristilo za pridobivanje dolgoročnih virov, s katerimi bi delali naložbe v razvoj in posledično višjo dodano vrednost. Razlog višje obrestne mere so zgoraj navedeni razlogi, ki podjetju zagotavljajo nekoliko več fleksibilnosti glede razpolaganja s sredstvi, ter črpanjem kredita. Poleg tega lahko banka kreditojemalcu zaračunava tudi provizijo za neizkoriščeni del kredita, ob tem pa mora kreditojemalec poskrbeti za vsa dodatna zavarovanja ter dokumentacijo, ki jo banka zahteva. Ob tem pa ima zadolženost tudi negativni vpliv na končno bilanco in boniteto podjetja.

Faktoring – hitro in enostavno do zaklenjenega kapitala

Poznamo pa tudi možnost kratkoročnega financiranja, ki ji rečemo tudi faktoring. Ta oblika financiranja zaradi prednosti, ki jih predstavlja, prihaja vedno bolj v ospredje. Faktoring je način financiranja podjetij s pomočjo odprodaje dobrih terjatev. Podjetja se s takim načinom financiranja ne zadolžujejo, saj odprodajo sredstva podjetja oz. račune, ki so jih izdala ob dobavi blaga ali storitve.

Prednost tovrstne rešitve je predvsem v enostavnosti, fleksibilnosti ter v boljši boniteti podjetja. Pri faktoringu ni napornih in stresnih postopkov ter gore dokumentacije. Svoje terjatve lahko podjetje pretvori v denar že v 24 urah, pri odobritvi financiranja pa ni tako pomembna vaša boniteta, kot pa boniteta vašega kupca, terjatve do katerega boste odstopili. Tovrstno financiranje je obenem tudi dobra za vaše bilance, saj vam razdolžuje podjetje. V praksi torej odklenete vaša zaklenjena sredstva. V tujini in tudi vedno bolj pogosto v Sloveniji smo priča praksi, v kateri večja podjetja svojim poslovnim partnerjem zagotavljajo tovrstno storitev preko zunanjega faktor podjetja.

Slabost faktoringa pa je v tem, da v večini primerov ni primeren za podjetja, ki poslujejo primarno s fizičnimi osebami, ni primeren za podjetja brez terjatev ali pa za podjetja, terjatve katerih so do podjetij s slabo plačilno disciplino.

V kolikor potrebuje pomoč ali nasvet pri prodaji terjatev ali drugih oblikah kratkoročnega financiranja pišite na finance@nekster.com.

 

Avtor: Nejc Apšner, CEO družbe Nekster Finance, d.o.o.

Kategorija: Finance, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.