Pozor: 3,7 milijona evrov za mlade, če se vpišejo v te šole

| 17. 2. 2023

Kljub temu, da v lesni panogi obstajajo odlične možnosti zaposlitve in nadaljevanja kariere za vse, ki radi delajo z lesom, pa se ta srečuje s pomanjkanjem kadra, pravijo na ministrstvu.

Potrebe delodajalcev po lesarskih kadrih, so se v zadnjem desetletju povečale. „Povprašujejo po različnih profilih: od oblikovalcev lesa, mizarjev, tapetnikov, lesarskih tehnikov in tudi inženirjev lesarstva. Posebno iskani so samoiniciativni in podjetniško usmerjeni kadri ter tisti s kompetencami za upravljanje z zahtevnimi tehnologijami, kot so sodobni CNC stroji in razni specializirani računalniški programi, ki se uporabljajo v lesarski industriji,“ pravijo na Srednji šoli za lesarstvo v Šolskem centru Škofja loka.

Prek agencije SPIRIT so zato na ministrstvu zagnali kampanjo na družbenem omrežju TikTok. Na profilu Pr Lesar že objavljajo promocijske videe, s katerimi poskušajo mladim na zanimiv način predstaviti lesarski poklic in jih navdušiti za izobraževanje v tej smeri. Kampanja na Tik Tok se bo letos nadaljevala tudi z oglaševanjem na učnih pripomočkih za motiviranje učencev 9. razreda osnovne šole za šolanje na srednjih lesarskih šolah.

tiktok promocija lesarstva | Avtor:

Pridružila se ji bo še kampanja s podobnim ciljem na You Tube kanalu, ki bo namenjena predvsem tistim, ki se želijo z lesom ukvarjati v prostem času ter starejšim, ki se želijo prekvalificirati.Pripravili bodo tudi dokumentarni film o lesarskih poklicih ter različne interaktivne izobraževalne delavnice na temo lesa v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Vse več pozornosti tako namenjajo sodelovanju z vzgojno izobraževalnimi institucijami, saj želijo mladim les približati kot raznolik, kakovosten in obnovljiv naraven material prihodnosti, predstaviti njegove lastnosti in promovirati možnosti njegove široke uporabe. Hkrati pa jim prikazati vso pestrost poklicev v lesarstvu in dvigniti ugled poklica lesarja.

Štipendije za uk poklicev mizar, tesar, tapetnik …

tiktok promocija lesa | Avtor:

Predvsem pa z ministrstva sporočajo, da so lesarski poklici, med njimi mizar, tesar in tapetnik, tudi gozdar umeščeni med deficitarne poklice, zato so dijaki, ki se izobražujejo na teh smereh, upravičeni do štipendije za celotno obdobje izobraževanja.

Mesečna štipendija dobrih 100 evrov

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je na svoji spletni strani že objavil razpis za šolsko leto 2023/2024, v okviru katerega je na voljo 3,7 milijona evrov. Mesečna štipendija za deficitarne poklice pa bo znašala 107.42 evra. Kot navajajo na skladu, ta ne vpliva na višino otroškega dodatka niti na dohodnino staršev prejemnika, združljiva pa je tudi z državno štipendijo.

Poleg poklicev mizar, tesar, tapetnik in gozdar, so štipendije na voljo tudi za poklice kamnosek, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater strojnih inštalacij, zidar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar– polagalec keramičnih oblog, dimnikar.

Skratka za večino poklicev, katerih znanja in storitve pogosto potrebujemo v hišah in stanovanjih.

Prijave v drugi polovici junija

Štipendije pa so na voljo tudi za več drugih deficitarnih poklicev, med drugim za  oblikovalca kovin orodjarja, avtokaroserista, peka, slaščičarja in mesarja.

Prijave na razpis bodo odprte od 19. junija do 22. septembra letos, več informacij pa najdete na spletni strani sklada. 

Kategorija: Avtoservisno - remontna dejavnost, Izobraževanje, Lesarstvo in mizarstvo, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.