Oblikujte politiko EU – uporabite svoj vpliv

| 21. 2. 2023
EVROPSKA DRŽAVLJANSKA POBUDA

Evropska državljanska pobuda (EDP) je v javnosti morebiti slabše prepoznana, pa vendar gre za pomembno pravico državljanov Evropske unije (EU), ki ustvarja neposredno vez med državljani EU in Evropsko komisijo – predlagateljico zakonodajnih aktov v EU. Pobudo lahko pripravi sedem državljanov EU iz najmanj sedem različnih držav članic.

Evropska državljanska pobuda – vseeevropski generator sprememb

Ko ima pobuda milijon podpisov podpore, Evropska komisija odloči o morebitnih nadaljnjih ukrepih. Državljani EU se lahko pridružijo skupini, ki začne pobudo, ali pa podprejo že obstoječo pobudo. Državljansko pobudo je mogoče dati na vseh področjih, kjer je Evropska komisija pristojna, da predlaga zakonodajo, denimo na področju varstva potrošnikov, energije, kmetijstva in prometa.

V skladu z Uredbo o izvajanju Uredbe o evropski državljanski pobudi sta v Sloveniji določeni kontaktni točki Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za notranje zadeve.
Uredba določa, da mora imeti država članica Evropske unije tudi kontaktne točne namenjene obravnavi in informiranju o EDP.

Dodatne informacije glede evropske državljanske pobude so dostopne na spletni strani Evropske komisije, kjer so zbrane informacije o vseh državljanskih pobudah, o pravilih, ki veljajo za vložitev pobude, seznam pristojnih nacionalnih organov, aktualne novice in drugo. Na spletni strani je tudi podroben pregled postopka, korak za korakom o izvajanju evropske državljanske pobude.

Trenutno zelo zanimiva in aktualna pobuda, ki so v procesu odločanja je “Obvarujmo kozmetiko, proizvedeno brez krutosti”. Gre za že deveto uspešno evropska državljansko pobudo, ki je zbrala milijon veljavnih podpisov, njen namen pa je okrepiti prepoved poskusov kozmetike na živalih in preoblikovati predpise EU o kemikalijah.

Organizatorji so svojo zamisel predložili Evropski komisiji v odgovor, ki se bo sestala z organizatorji in odgovorila v šestih mesecih.

Dodatne informacije o pobudi.

 

Vir: Ministrstvo za javno upravo

 

Kategorija: Aktualno globalno, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.