SmartED – edinstven digitalni marketinški asistent

| 27. 3. 2023

Piše se leto 2023 … leto, v katerem se odpirajo možnosti digitalizacije skoraj vsakega opravila.

Veliko podjetij se že zaveda moči digitalnega marketinga oz. oglaševanja, pa vendar obstajajo novosti, za katere malokdo ve. Klasični digitalni marketing, ki vključuje npr. oglaševanje na Facebooku in drugih družbenih platformah, ni najboljša rešitev za podjetja, ki temeljijo na B2B poslovnem modelu. Ciljanje potencialnih strank preko družbenih omrežjih, kot so Facebook, Instagram, YouTube itd., omogoča definicijo ljudi zgolj po njihovih interesih, ne pa tudi po poziciji v podjetju in drugih poslovnih parametrih.

Veliko bolj efektiven nastop v B2B svetu je ciljanje preko parametrov, kot so: pozicija v podjetju, tip podjetja, država operacije podjetja, izobrazba posameznika itd. Izjemno bi bilo, če bi lahko prav kirurško prodrli v podjetja, ki bi vaš produkt/storitev potrebovala na točno določenem segmentu podjetja, kajne? Sedaj lahko, saj SmartED točno to omogoča.

Kaj je Smart ED?

SmartED-a si lahko predstavljamo kot virtualnega tržnika in osebnega asistenta. Vpiše se v osebni profil družbenega omrežja in izvaja avtomatizirane naloge, ki bi jih sicer izvajala oseba. V praksi to pomeni, da lahko izvedemo programsko rešitev za kakršno koli nalogo, ki jo posameznik zdaj opravlja in bi si jo želel avtomatizirati. A tokrat se osredotočamo na njegovo dodano vrednost, ko ga vključimo v našo strategijo digitalnega marketinga za družbeno omrežje LinkedIn. Programska rešitev je dobro testirana in deluje brezhibno, zato je odlična za nagovarjanje B2B segmenta na LinkedInu.

Kako deluje?

Zdaj že klasični digitalni marketing/oglaševanje, ki temelji na oglasih (FB, IG, YouTube, Google  itd.), je v samem bistvu digitalizirana verzija tradicionalnega marketinga, ki temelji na radiju, televiziji, plakatih in letakih. Pri SmartED-u pa gre v samem bistvu za digitalizirano in avtomatizirano verzijo t. i. “Cold Calling” način prodaje, ki so ga v popolnosti izkoristili prav na Wall Street-u. To je praktično edini način prodaje, kjer veš, da dosežeš ključnega kupca, kar v primeru B2B posla pride še kako prav. En ključni kupec je lahko enak 1000 ali celo 10.000 končnim potrošnikom. Problem “Cold Callinga” oz. njegova omejitev je ta, da podjetje potrebuje celoten oddelek ljudi, ki so v tem primeru na plačilni listi, da cel dan kličejo in locirajo potencialne nove stranke. Digitalizacija pa prav tako kot vse, tudi to optimizira.

Konec “Cold calling” 

Vsi, ki so se kadarkoli ukvarjali s prodajo preko “Cold callinga”, se zavedajo, da je pri postopku ogromno prodajnega balasta. Z integracijo SmartED se tega postopka skoraj v celoti znebimo. Našemu prodajnemu oddelku je tako nudil veliko razbremenitev. Tako za “cold calling” ne porabimo več praktično nič časa, saj SmartED vodi prodajni nagovor po prej pripravljeni skripti, naši tržniki pa se ukvarjajo zgolj z zapiranjem zainteresiranih klientov.

Sistem SmartED in LinkedIn

LinkedIn v Sloveniji še ni tako razvit kot v drugih zahodnih državah, mogoče se njegovega potenciala večina niti ne zaveda, ampak to je dejansko edino orodje, preko katerega lahko dokaj ciljno targetiramo ključnega kupca, v kolikor želimo delovati v B2B poslu.

Facebook, Instagram, YouTube, Google in vsa ostala orodja nam omogočajo definicijo po interesih posameznika in nam zato omogočajo zelo dobro B2C targetiranje. Nobeno od naštetih orodji pa ne omogoča definiranja ključnega kupca po npr. njegovi izobrazbi, poziciji v službi, spretnostih itd. in iz tega vidika niso tako uspešni pri B2B segmentu, niti približno pa niso tako merljivi. Pri našem sistemu se dejansko povsem natančno ve, koliko stane sistem, koliko kontaktov nam bo na mesečni bazi izvedel in kakšen je procent teh, ki odpadejo kot ključni kupci.

Ponosni smo, da z orodjem že uspešno pomagamo izpolnjevati cilje podjetjem tako na domačih kot tujih trgih in s tem bistveno pospešimo proces njihove prodaje. SmartED-a lahko bolje spoznate na njegovi spletni strani ali še bolje – ga povabite na kavo.

Jakob Jež, svetovalec in tržnik na IPM Komunikacijah

Kategorija: Marketing, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.