Negotovost je ceno zlata spet pognala nad 2000 dolarjev

| 11. 4. 2023
Trgi špekulirajo pred majskim zasedanjem ameriške centralne banke, investitorji pa znova posegajo po najvarnejši naložbi.

Cene zlata ostajajo visoke, žlahtna kovina je ta teden spet presegla mejnik 2000 dolarjev za unčo. Zlato sicer velja za ne posebej donosno, a zelo varno naložbo in zaščito pred inflacijo v negotovih časih in predvsem zdajšnje okoliščine v ZDA mu gredo v prid.

Trgi na eni strani pričakujejo, da bo ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) tudi zaradi strahu pred recesijo manj agresivno višala obrestne mere, ali pa bi jih sčasoma začela zniževati, kar ustvarja okoliščine, ko se povpraševanje po zlatu običajno poveča. Na drugi strani bi Fedovo popuščanje pri obrestnih merah lahko znova spodbudilo inflacijo, kar bi spet povečalo privlačnost naložb v zlato. Trgi so vsa ta prihodnja tveganja očitno vgradili v večje povpraševanje in s tem višje cene plemenite kovine. K zvišanju cene zlata je sicer ta teden pripomogla tudi odločitev Opeca za znižanje količin načrpane nafte.

Za prihodnje gibanje cen rumene kovine bo tako predvsem ključno majsko zasedanje Federal Reserve. Če bi ameriška centralna banka tedaj zaradi upočasnitve tamkajšnjega gospodarstva prenehala zviševati obrestne mere, bi se cene zlata lahko povzpele tudi na raven do 2075 dolarjev za unčo, ocenjujejo analitiki. Če pa bi se Fed 3. maja na podlagi ugodnejših zaposlitvenih podatkov v ZDA vendarle odločil za novo zvišanje obresti za 25 bazičnih točk, pa bi se cene zlata verjetno znova spustile pod 2000 dolarjev za unčo.

Kategorija: Aktualno globalno, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.