Daleč od oči javnosti: kako kaže obvezni božičnici in krajšemu delovnemu tednu?

| 17. 4. 2023

Luka Mesec
Žiga Živulovič jr./BOBO

Medtem, ko je pozornost usmerjena v reforme, predvsem v zdravstveno, od tega tedna pa tudi v še en poskus ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, se daleč od oči javnosti in skorajda v popolni tajnosti že nekaj časa odvijajo pogajanja o še enem zelo pomembnem zakonu. O zakonu o delovnih razmerjih. Za pogajalsko mizo sedijo vlada, sindikati in delodajalci, ki so sicer zavezani molčečnosti, a kot nam je uspelo izvedeti, sta tudi dva predloga, ki sta v javnosti že odmevala, še na mizi. Predlog ministra Luke Mesca o uvedbi obvezne božičnice in o skrajšanem 30-urnem delovnem tednu. Toda …

Vlada se je pred nekaj meseci lotila pogajanj s sindikati in delodajalskimi organizacijami o spremembah zakona o delovnih razmerjih. Po predlogu ministrstva za delo, ki ga vodi koordinator Levice Luka Mesec, bi se spremenilo okoli 50 členov, a se socialnim partnerjem do tega trenutka o kar nekaj predlaganih rešitvah še ni uspelo poenotiti. To velja tudi za dve ideji, ki sta v javnosti najbolj odmevali: o obvezni božičnici in o 30-urnem delovnem tednu.

Mesec je zakon o delovnih razmerjih odprl, ker mora Slovenija v kratkem implementirati dve evropski direktivi. Zaradi njiju mora bolj prožno urediti delo od doma, uvesti pet dodatnih dni dopusta za delavce, ki skrbijo za ostarele starše, ter dati zaposlenim za določen čas možnost, da od delodajalca zahtevajo varnejšo zaposlitev.

Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO

A je ministrstvo predlagalo tudi druge spremembe. Poleg obvezne božičnice in možnosti, da bi že 30-urni delovni teden štel kot zaposlitev za polni delovni čas, so to tudi dodatne omejitve za najemanje agencijskih delavcev in povečanje plače teh delavcev, povečanje zaščite sindikalnih zaupnikov in dodatek za sobotno delo.

Ker pogajanja še trajajo, jih pogajalci še ne komentirajo. Poudarjajo, da se še pogovarjajo, a razbrati je, da konsenza pri vseh predlaganih rešitvah ne bo.

“Vsekakor so na tapeti nekatere rešitve, s katerimi se delodajalske organizacije ne strinjamo,” pravi direktor združenja delodajalcev Marjan Trobiš. Poudaril je še, da jim je ministrstvo za delo zagotovilo, da bo na koncu predlagalo samo spremembe, o katerih se bodo poenotili. “Smo pa še v fazi usklajevanja,” je dodal.

“Delodajalci želijo, da se spremeni samo tisto, kar je nujno zaradi implementacije direktiv, torej, da se spremni čim manj,” pravi predsednik konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen. “Okvirno in načelno lahko potrdim, da se bomo strinjali s spremembami, ki so nujne zaradi direktiv,” pa dodaja predsednik obrtno podjetniške zbornice Blaž Cvar.

“Obvezna božičnica bi bila že 15. plača”

Delodajalci so že v prvih odzivih na idejo ministra Luke Mesca o obvezni božičnici sporočili, da bi morala ostati prostovoljna. Pozneje je predsednik vlade Robert Golob povedal, da bo obvezna božičnica mogoča, ko bo slovensko gospodarstvo prestrukturirano in bo ustvarjalo visoko dodano vrednost.

Kategorija: gospodarstvo, Novice, Zakonodaja


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.