Izšel je Informator za mesec maj 2023

| 8. 5. 2023

Izšel je Informator za mesec maj 2023, ki je za člane dostopen na spletni strani OOZ Sežana/Menu/Informator.

GIPO, montaža in servis, d.o.o.

Hrpelje, Obrtno industrijska cona Hrpelje 4A

6240 Kozina

Tel.: +3865 664 55 117

E-mail: jan.kavcic@biodom27.si

 

Kako bi predstavili svojo dejavnost?

Podjetje GIPO, d.o.o. je specializirano podjetje z več kot 30-letno tradicijo na področju prodaje, montaže, servisiranja, razvoja in proizvodnje ogrevalnih, prezračevalnih ter hladilnih sistemov pri novogradnjah in adaptacijah. Z novimi pristopi, sodobnimi pogledi in pozitivno ekološko usmeritvijo smo razvoj, proizvodnjo in trženje podjetja preusmerili v sisteme prijaznejšega načina ogrevanja, ki izrabljajo potencial lesne biomase (pelete) in plin. GIPO servis pa vam nudi celoten inženiring, od svetovanja do izvedbe. Poleg same izvedbe poskrbimo tudi za izdelavo potrebnih projektov in pridobitev soglasij. Ključ do uspešnega sodelovanja je osebni stik, kjer vam na osnovi vaših želja ustrezno svetujemo.

Prvi korak je izbira ustreznega ogrevalnega ali hladilnega sistema, pravilna vgradnja in vzdrževanje, kar je tudi pogoj, da dosežemo maksimalni energetski izkoristek znotraj celostnega sistema. Z našimi rešitvami boste dosegli bistveno večje energetske rezultate, kar se bo odražalo že v kratkoročni finančni naložbi vašega projekta. Naši strokovnjaki vam bodo vse učinke ogrevanja predstavili v naprej in ponudili najboljšo celostno rešitev ki bo dosegala najvišje rezultate in s tem tudi največje prihranke. V zadnjem času se podjetje ukvarja predvsem z trženjem, montažo ter servisiranjem ogrevalnih naprav našega hčerinskega podjetja Biodom d.o.o., ki domuje na našem naslovu.

Kdaj in kako je to podjetje začelo samostojno poslovno pot?

Družinsko podjetje Biodom se že več kot 20 let ukvarja s proizvodnjo ogrevalnih naprav. Prodajni program sestavljajo toplotne črpalke, kotli na pelete ter uplinjevalni kotli na drva. Njihova največja prednost je prilagodljivost, lasten razvoj in inovacijske rešitve, ki nam odpirajo vrata na trgih po celem svetu.

Z večletnimi izkušnjami na področju strojnih inštalacij in ogrevalne tehnike, smo v podjetju leta 1999 začeli z zasnovo prvega specialnega kotla na pelete. Serijska proizvodnja se je začela leta 2004. V naslednjih letih smo popularizirali ogrevanje s peleti na Slovenskem trgu, kjer je ta trenutek zmontiranih že okoli 11.000 naših ogrevalnih naprav. Z razvojem toplotnih črpalk smo začeli leta 2016, ter zasnovali lastno elektroniko za vodenje kompresorja, s katero dosegamo za 30% boljše sezonske izkoristke, kot pri konkurenčnih napravah.

Bi želeli katero od inovacij izpostaviti?

Trenutno smo v času, ko so toplotne črpalke vse bolj popularne. Žal pa niso najbolj primerne za vsak objekt. Problemi nastanejo pri starejših, slabše izoliranih stanovanjskih hišah, z radiatorskim sistemom ogrevanja, ki so se zdaj grela na olje ali drva. Tam so v zimskem času potrebne višje temperature vode, kjer imajo toplotne črpalke slabše izkoristke in same ne uspejo segreti objekta. Takih sistemov je v Sloveniji ogromno. Zato smo za naše toplotne črpalke Biodom razvili regulacijo, ki deluje na principu dodatnega vira ogrevanja – ti. hibridni sistem. Toplotno črpalko lahko dodamo k obstoječemu kotlu / peči, regulacija pa sama avtomatsko preračuna, kdaj je potrebna pomoč dodatnega vira. To je odvisno od zunanjih temperatur, izgub objekta ter ogrevalnih navad posameznika. S takim načinom ogrevanja dosegamo najbolj optimalne rezultate, oz. najboljše iz obeh svetov. Tak hibridni sistem smo poimenovali Turbo Rudi. Na celotno investicijo stranka dobi tudi subvencijo v višini 4.500 €, kar je precej dobrodošlo.

Na kaj ste najbolj ponosni v svojem poslu?

Najbolj smo ponosni na to, da ljudem omogočimo brezskrbno ogrevanje doma z nizkimi stroški in čim manj dela. Tudi to gre izpostaviti, da naši ogrevalni sistemi ogromno pripomorejo k znižanju emisij v ozračje.

Kaj vas pri vašem delu najbolj navdihuje?

Najbolj nas navdihuje sprememba na bolje, ki jo lahko dosežemo z inovacijami, da dvignemo kakovost življenja ljudi tako v Sloveniji, kot na globalnem nivoju.

Kakšen je vaš recept za uspešno podjetje?

Uspešno podjetje je tisto, ki je prilagodljivo divjim spremembam, ki se v trenutnem obdobju dogajajo. Vedno je treba biti v koraku s časom.

Katere spremembe so najbolj vplivale na vas v zadnjem času?

V preteklem letu je bilo razburkano predvsem na trgu peletov – posledično tudi peletnih kotlov. Cena pelet je v lanskem letu v enem trenutku dosegala cene tudi okoli 600-700 € za tono. Sedaj se je trg malo umiril, tako kot tudi cena, ki je padla spet na rentabilnih 300 – 350 € na tono pelet. Škoda, da se to dogaja tudi v naši deželi, kjer imamo ogromne količine neizkoriščene surovine – lesa. Lahko pa se zanašamo na to, da bo biomasa vedno na voljo, saj gre za obnovljive vire energije. Samo naučiti se jih moramo bolje izkoristiti.

Kateri je najboljši poslovni nasvet, ki ste ga prejeli v svojem poslu?

Svoje delo opravljaj pošteno, profesionalno in strokovno.

Kako vam je uspel preboj v tujino?

S sodelovanjem na raznih velikih sejmih v tujini kot je recimo Progetto Fuoco v Italiji, smo lahko predstavili našo tehnologijo potencialnim partnerjem v tujini. Zaradi tega, ker ni potrebnega visoko usposobljenega kadra za servisiranje naših naprav, smo hitro našli dobavitelje za tuje trge. Trenutno izvažamo naše izdelke v 25 držav po Evropi in tudi v Južno Ameriko. Ogromno ogrevalnih naprav smo prodajali tudi v Rusijo, preden je izbruhnila vojna.

Ali ste že uporabili in prihranili s Kartico Mozaik podjetnih?

Ne še.

Kategorija: Aktualno iz OZS in OOZ Sežana, Iz dela zbornice, Izobraževanje, Novice, Podjetniški portret meseca


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.