HardwareSTART meetup: Sistem solastništva in nagrajevanja v Dewesoftu

| 16. 6. 2023
Dewesoft, mednarodno priznano podjetje s sedežem v Sloveniji, je znan in cenjen po svojem inovativnem pristopu do nagrajevanja zaposlenih in solastništva. S 500 zaposlenimi, ki delajo v 70 državah po svetu, je podjetje eno vodilnih na področju merilne tehnologije na svetu. Ključ do uspeha podjetja je njihova vizija, ki se osredotoča na pripadnost zaposlenih, motivacijo in ustvarjanje uspešnega delovnega okolja.
HardwareSTART konferenca 2023 85

Tokratna tema HardwareSTART meetupa, ki se je odvijal v petek, 9. junija, v Katapultu, je bila Sistem nagrajevanja in solastništva zaposlenih v Dewesoftu. Srečanje, ki smo ga organizirali v konzorciju partnerjev Katapult d.o.o.DEWEsoft d.o.o. in Zavod mladi podjetnik, so.p., je vodila Petra Škarja (Katapult). Udeležencem je najprej predstavila projekt HardwareSTART in podjetniške spodbude Slovenskega podjetniškega sklada.

Jure Knez, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Dewesoft, je v svojem predavanju izpostavil, da je motivacija zaposlenih sestavljena iz različnih elementov. Nagrade in solastništvo sta pomembna, vendar sta le dva majhna koščka v širšem mozaiku dejavnosti, ki so potrebne za učinkovito delovanje podjetja. Prizadevanja za motivacijo zaposlenih vključujejo tudi zagotavljanje osnovnih potreb, kot so ustrezno plačilo in prehrana, ter osredotočanje na varnost delovnega okolja, preglednost poslovanja, druženje, zabavo, udeležbo konference, možnost usposabljanja zaposlenih, napredovanje ter svobodo pri delu.

Cilj: ohraniti povezanost zaposlenih

Knez je poudaril, da nagrajevanje in lastništvo zaposlenih nista na vrhu piramide motivacije, ampak sta le temeljna elementa, ki spodbujata pripadnost in motivacijo zaposlenih. V preteklosti se je podjetje soočalo z izzivi rasti, ki bi lahko privedli do razkola med zaposlenimi in vodstvom ter izgubo kulture in enotnosti. Da bi ohranili povezanost zaposlenih, so se odločili za uvedbo metode solastništva. Ugotovili so, da so zaposleni bolj motivirani za delo, če so del podjetja in imajo lastniški delež v njem.

Podjetje je zaposlene vključilo v proces odločanja z odpiranjem finančnih knjig. Vsi zaposleni v Dewesoftu imajo dostop do bilanc stanja, prihodkov, odhodkov in drugih ustreznih finančnih podatkov, razen informacij o plačah, ki ostajajo zaupne. Tak pristop zaposlenim nudi vpogled v finančno situacijo podjetja in jim pomaga razumeti, koliko denarja je potrebnega za njegovo delovanje. Tako se preprečuje napačno razumevanje, da vsi dobički tečejo v roke lastnikov.

Knez je navedel dve knjigi, ki sta močno vplivali na njegov pristop in sta pomembni vodji na področju nagrajevanja in solastništva. Prva je Drive avtorja Daniela Pinka, ki poudarja pomen smisla, odličnosti in svobode pri delu. Druga knjiga pa je Great Game of Business (GGOB) Jacka Stacka, ki podjetja usmerja, da zaposlene spodbujajo k analizi situacije in razdelitvi rezultatov poslovanja. Dewesoft je na podlagih teh idej razvil svoj pristop k nagrajevanju in solastništvu zaposlenih.

Zaposleni morajo razumeti poslovne procese in odločitve

Metodo solastništva izvajajo v več korakih. Najprej so, kot že omenjeno, uvedli odprte knjige, ki omogočajo vsem zaposlenim dostop do finančnih podatkov. Poleg tega so posvetili več pozornosti temu, da so zaposlenim pojasnili cilje, odločitve in cenovno politiko podjetja. Pri tem je ključen vidik vseh dejavnosti povezovanje s finančnimi rezultati, je poudaril Knez.

S tem v povezavi ima podjetje tudi idejni svet, kjer se tedensko obravnavajo pomembna vprašanja in analizirajo podatki, ki vplivajo na poslovanje, kot so proizvodnja, dobave in napovedi prodaje. Ta srečanja so odprta za javnost, vanje pa se lahko vključijo tudi zunanji gostje. Na ta način podjetje spodbuja transparentnost in sodelovanje pri odločanju.

V skladu s konceptom knjige GGOB je Dewesoft uvedel merilo uspeha, in sicer na podlagi dodane vrednosti od prodanih instrumentov v določenem mesecu. To merilo je objektivno in omogoča zaposlenim, da se osredotočijo na cilje podjetja in razumejo, kako njihovo delo vpliva na finančne rezultate. Del dobička je namenjen nagrajevanju zaposlenih, in to ne le ob koncu leta, ampak pogosteje, da se motivacija ohranja visoka skozi celo leto, je pojasnil Knez. Na primer, decembra lani so zaposlenim izplačani 4,6-kratnik osnovne plače nagrade, pri čemer je za uspeh pomemben vsak posameznik, poudarja Knez, od razvojnikov do čistilk, ki skrbijo za urejeno podobo prostorov in odličen prvi vtis gostov, ki prihajajo v podjetje.

Odgovornost za uspeh podjetja

Kar zadeva solastništvo, zaposlenim po enem letu redne zaposlitve ponudijo možnost vlaganja v delež podjetja. Pogoji nakupa in prodaje deleža so vnaprej določeni, kar omogoča stabilnost v sistemu. “Pri uvedbi sistema solastništva je bistveno, da je skrbno sestavljena pogodba, ki določa pravila za nakup in prodajo delnic ter vključuje scenarije za nepredvidene okoliščine, kot so smrt, ločitev ali delitev skupnega premoženja,” je poudaril Knez.

Samo vlaganje v solastništvo podjetja spodbuja zaposlene, da postanejo bolj povezani s podjetjem in čutijo odgovornost za njegov uspeh, za kar so tudi nagrajeni, in sicer za izplačilo dividend podjetje nameni med 10 in 15 odstotkov letnega dobička.

Z vzpostavitvijo sistema nagrajevanja in solastništva je Dewesoft uspel ustvariti pripadnost med zaposlenimi ter spodbujati motivacijo in odgovornost za uspeh podjetja. Njihov pristop jim je pomagal prebroditi krize in vzpostaviti stabilen sistem, ki zagotavlja dolgoročno rast in poslovni uspeh. Dewesoft je tako eno od redkih slovenskih podjetij, ki uspešno vključujejo nagrajevanje, ob tem pa tudi solastništvo zaposlenih v svojo korporativno kulturo. Poleg Dewesofta so na meetupu kot primera podjetij, ki sta uvedla solastništvo zaposlenih, navedli še Domel in Tiko Pro.

O projektu HardwareSTART

Projekt HardwareSTART je namenjen podpori slovenskih hardware startupov, ki so prejeli finančne spodbude Slovenskega podjetniškega sklada. Izvaja ga konzorcij partnerjev Katapult d.o.o., DEWESoft d.o.o. in Zavod mladi podjetnik, so.p., v okviru programa “Zasnova in izvedba vertikalnega pospeševalniškega programa za prejemnike finančnih spodbud Sklada v industriji strojne opreme v letu 2022”.

Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike od 2014 do 2020.

Kategorija: Inovacije, Marketing, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.