Včasih je najem poslovnega prostora nesmiseln

| 31. 7. 2023

Včasih je najem poslovnega prostora nesmiseln

Najem poslovnega prostora je za samostojne podjetnike in mala podjetja velik strošek, še posebej, če si želijo privoščiti velik prostor na privlačnem naslovu v večjem mestu.
pisarna miza

Dejstvo pa je, da so poslovni prostori v nekaterih primerih povsem neuporabni, pravzaprav jih lahko označimo kot stran vržen denar, saj prinašajo veliko stroškov, a nobene koristi. Seveda, lasten poslovni prostor na prestižni lokaciji v prestolnici je lepo imeti, a če že preprosta delovna miza v Ljubljani opravlja isto funkcijo, poslovni prostor ne bo upravičil svojih stroškov.

Poslovanje brez poslovnega prostora

V nekaterih primerih za poslovanje ni treba najemati ločenih poslovnih prostorov. To potrjujejo številni samostojni podjetniki, ki so registrirani kar na domačem naslovu. Vendar pa to velja le za določene dejavnosti, ne pa za vse. Nekatere imajo predpisane zahteve glede prostorov, ki jih je seveda treba upoštevati. V nekaterih primerih zadostuje že soba in miza v Ljubljani ali na drugi priročni lokaciji, v drugih primerih pa se dejavnost lahko opravlja le v ustreznih in posebej opremljenih prostorih.

Alternative najemu ali nakupu poslovnih prostorov

Glavni pomislek pri najemu ali nakupu poslovnih prostorov je običajno strošek, ki ga ta poteza prinaša. Nekateri poslovni prostori so resda dokaj ugodni, a to običajno velja za manj ugledne prostore v odročnih krajih ali neprimernih soseskah, medtem ko poslovne cone v večjih krajih zahtevajo znatno investicijo že za majhne prostore. Že mala sobica in delovna miza v Ljubljani terjata mesečno plačilo, ki je za mnoge podjetnike prevelik zalogaj, zato je pametno premisliti o alternativah. Ustreznost teh je odvisna od potreb in želja posameznega podjetnika.

Omenili smo že, da je ena izmed možnosti opravljanje dejavnosti na domačem naslovu. Če to iz kakršnega koli razloga ne pride v poštev, bodo morda ustreznejše druge alternative. V mnogih primerih pride v poštev t. i. coworking, torej deljenje poslovnega prostora z drugimi uporabniki. Pravzaprav gre le za najem delovne mize v skupni pisarni, je pa zato strošek bistveno nižji. Tudi miza v Ljubljani bo tako dostopna za manjše podjetnike, ki bodo na ta način lahko koristili številne prednosti, ki jih prinaša posrečena lokacija v prestolnici.

Ena izmed možnosti je tudi kombinacija virtualne pisarne na privlačnem naslovu in dejanskega prostora na bolj odročni lokaciji. Tako je možno dobiti razmeroma poceni poslovni prostor, hkrati pa imeti tudi ugleden naslov. Smiselnost te izbire je seveda odvisna od vrste dejavnosti, ne pride na primer v poštev pri delu s strankami.

Virtualna pisarna na OOZ Sežana: https://ooz-sezana.si/?page_id=22320

Kategorija: gospodarstvo, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.