Krožno gospodarstvo je prihodnost trajnostnega gospodarstva

| 17. 8. 2023
Okvir podnebne in energetske politike Evropskega zelenega dogovora (European Green Deal) do leta 2030 določa cilje za zmanjšanje toplogrednih plinov in povečanje deleža obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti. Eden glavnih gradnikov tega zelenega dogovora je krožno gospodarstvo.
Krožno gospodarstvo je prihodnost trajnostnega gospodarstva

Slovenija sledi politiki Evropske Unije pri načrtu za prehod na podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050. Razširitev krožnega gospodarstva bo odločilno prispevala k doseganju podnebne nevtralnosti. Napreden in nepovraten prehod na trajnostni gospodarski sistem je nepogrešljiv del nove strategije EU.

S tehnološkim napredkom, se raba energije in surovin na globalni ravni nenehno zvišuje. Z naraščanjem prebivalstva in potrošnje posledično obremenjujemo okolje. Danes je gospodarstvo še vedno večinoma linearno, saj se le 12% sekundarnih materialov in virov ponovno uporabi. Pri učinkovitosti rabe virov energije smo v Sloveniji pod povprečjem EU. Proizvodna podjetja v EU v povprečju porabijo 40% stroškov za surovine. To porabo bomo v primeru krožnega gospodarstva lahko zmanjšali in posledično povečali dobičkonosnost ter se zaščitili pred nihanjem cen virov.

Krožno gospodarstvo vzpodbuja ponovno uporabo surovin in izdelka z namenom preprečevanja nastanka odpadkov v procesu celotnega življenjskega cikla surovine/izdelka. Cilj krožnega gospodarstva je, da se noben izdelek ne zavrže kot odpadek. S tem se življenjska doba izdelkov podaljšuje, zmanjšuje pa se količina odpadkov.

Krožno gospodarstvo bo zagotovilo visokokakovostne, funkcionalne in varne izdelke, ki bodo učinkoviti in cenovno dostopni, trajali bodo dlje časa in bodo zasnovani za ponovno uporabo, popravilo in visokokakovostno recikliranje.

Koraki akcijskega načrta za krožno gospodarstvo so:

  • Trajnostna zasnova izdelkov

Pomeni izboljšanje trajnosti, možnosti ponovne uporabe, nadgradljivosti in popravljivosti izdelkov. Povečala se bo njihova energijska učinkovitost in učinkovita raba virov. Zvišala bo se vsebnost recikliranih materialov v izdelkih ter omogočila ponovna izdelava ter recikliranje. S trajnostno zasnovo se bo zmanjšal okoljski odtis in omejila enkratna uporaba izdelka.

  • Krepitev vloge potrošnikov in javnih kupcev

Podjetja bodo morala utemeljiti svoje trditve o prijaznosti do okolja na podlagi metod okoljskega odtisa izdelkov. Potrošniki bodo lahko prejeli zanesljive in ustrezne informacije o izdelkih, vključno o življenjski dobi, razpoložljivosti rezervnih delov in popravil. Okrepilo se bo varstvo potrošnikov pred lažnim zelenim oglaševanjem.

  • Krožnost v proizvodnih procesih

Krožnost prinaša številne prihranke surovin, energije in emisij. V proizvodnih procesih se bo ustvarila dodatna vrednost in omogočile se bodo nove gospodarske priložnosti. Strategije za dvig snovne učinkovitosti lahko prispevajo k zmanjšanju porabe energije enako kot ukrepi energetske učinkovitosti. Pomembna je uporaba najboljših razpoložljivih tehnologij, spodbujanje uporabe zelenih tehnologij ter digitalnih tehnologij za sledenje virom izdelka.

S pomočjo krožnega gospodarstva in z učinkovito rabo virov dvignemo snovno učinkovitost. Le-ta prispeva k zmanjšanju porabe energije toliko, kot ukrepi energetske učinkovitosti. Za razvoj je ključna zanesljiva, trajnostna in konkurenčna oskrba z energijo. Pri tem moramo dajati prednost učinkoviti rabi in obnovljivim virom energije. Povečanje učinkovite rabe energije in deleža obnovljivih virov energije bo omogočilo zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Izvajanje študije LCA (Life Cycle Assessment) vključuje različne koristi za podjetje. Z analizo lahko podjetja pridobijo okoljski certifikat s katerim konkurira ostalim podjetjem. S smernicami krožnega gospodarstva se pri LCA analizi lahko učinkovito spremlja izdelke in storitve podjetja ter se jih posledično spreminja in prilagaja, da dosegajo vse okoljske cilje. LCA omogoči prepoznavanje neučinkovitih proizvodnih praks in pomaga podjetju, da doseže znatne prihranke v smislu porabe surovin, tako materialnih kot energetskih virov.

Krožno gospodarstvo torej ni nepotrebno dodatno delo ampak s pravilno implementacijo v proces podjetja, lahko hkrati prihranimo stroške in zmanjšamo okoljski vpliv. Vključevanje meril trajnosti v poslovne strategije je postalo izredno pomembno na poti do uspešnega upravljanja podjetja. Podjetja, ki bodo delovala v smeri krožnega gospodarstva imajo dobro začrtane cilje za prihodnost.

Pri trajnostni in krožni transformaciji podjetja ter pripravi LCA analize vam lahko pomaga podjetje Tiko Pro. Kontaktirate jih lahko na info@tiko-pro.si.

Kategorija: Aktualno globalno, gospodarstvo, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.