Izšel je Informator za mesec november 2023

| 14. 11. 2023

Izšel je Informator za mesec november 2023, ki je za člane dostopen na spletni strani OOZ Sežana/Menu/Informator. 

RAČUNOVODSTVO SONCE, RAČUNOVODSKE IN KNJIGOVODSKE STORITVE, HELENA ZGONIK S.P.

KOMEN 126A, 6223 KOMEN Slovenija

GSM.: +386 (31) 337 447

Mail: sonce.komen@gmail.com

Kako bi predstavili svojo dejavnost?

V računovodski pisarni Sonce, Helena Zgonik s.p. opravljamo računovodska in knjigovodska dela za vse registrirane zavezance v RS. Storitve opravljamo za podjetja, samostojne podjetnike, društva in zavode. Pisarna se nahaja v Komnu na Krasu.

 

Kdaj in kako ste začeli samostojno poslovno pot?

Po končani visoki strokovni šoli pred 24 leti sem začela, kot študentka absolventka delati v knjigovodski pisarni Nadja Hvala , to je moja teta. Teta mi je ob zaključku njene službene poti, pred desetimi leti, predala in podarila pridobljene zavezance v njeni poslovni karieri. Teta Nadja me je tudi ogromno naučila, kako natančen in potrpežljiv moraš biti v tem poklicu. Takrat smo bile tri v tetini pisarni, tudi Nataša Zgonik, sodelavka, mi je veliko pomagala za dobro razumevanje vodenja poslovnih knjig.

 

Na kaj ste najbolj ponosni v svojem poslu?

Na dobre in iskrene poslovne odnose in skrbnost ter natančnost dela, ki ga opravljam, saj se vse prepleta. Zavezanci velikokrat pokličejo v pisarno na pomoč, ker ne vedo kam in koga naj kontaktirajo v težavah v zvezi z, sedaj vse večjemu številu državnih inštitucij, zahtevnostjo birokracije.

 

Kako motivirate sebe ali svoje zaposlene?

Imam eno zaposleno. Skupaj sodelujeva, si vse izmenjava, raziskujeva nejasna vprašanja. Motivacije so iskren odnos in dobro plačilo za vestno in kvalitetno opravljeno delo. Odmori in humor med delovnim časom so visoka motivacija za vodilne in zaposlene. Vodja mora bit steber delovnega okolja, da se zaposleni čutijo peljani po poti kvalitete in zadovoljstva.

V mojem poklicu ni veliko možnosti vsebinskih inovacij. Moja vrhunska naložba v opremo delovnega okolja so mize, ki omogočajo sedeče ali stoječe delo.

 

Kakšen je vaš recept za uspešno podjetje?

Kot vodja se zavedam in trudim biti vzor zaposleni in poslovnim partnerjem. Voditi dejavnost je splet več dejavnikov, osebnostnih, ki se kažejo v uspešnosti delovanja podjetja. Vse se začne pri meni, nas vodilnih. Delovno okolje je dobro, da je varno, spodbudno in jasno organizacijsko predstavljeno zaposlenim. Odgovornost je nujna vrednota vsakega delovnega okolja.  Opažam, da v tem prostoru in času primanjkuje spoštovanja med ljudmi , vodilnimi in zaposlenimi. Razumevanje in empatija sta tudi v ozadju. Ni dobro, če se usmerimo in ciljamo le na kapital, denar. Odnosi so tudi del delovnega in človeškega okolja. To je zahtevno, a obrodi sladke sadove, produktivnost in učinkovitost se povečata. Odvisno v kaj vlagamo vodilni svoj čas in energijo. Tam kjer je veliko zaposlenih je to drugačen princip delovanja in sodelovanja, težje obvladljivo. Nekaj se pa ne spremeni, vse se začne pri vodilnih.

 

Kateri je najboljši poslovni nasvet, ki ste ga prejeli v svojem poslu?

Vse kar se ti dogaja v delovnem okolju kot vodilnemu, podpirajoče ali nepodpirajoče je vprašanje zame. Kaj izboljšati? Zakaj se to dogaja? Čas za spremembo? Kaj odpraviti, popravit. Dobro nam gre.

 

Če bi danes še enkrat začeli poklicno pot, bi kaj naredili drugače?

Ne, na to lahko odgovorim, da preteklost je preživeta in tako, kot je bilo je bilo pravilno in v skladu z mano takrat.

 

Nekdo ima dobro idejo, pa ne ve, kako bi začel. Kaj mu svetujete?

Naj si postavi čim več vprašanj o ideji, kako bi njo realiziral fizično, kaj vse spada zraven ideje. Čim bolj realistično je potrebno začrtati idejo. Se povezovati in spraševati ljudi, ki delujejo že v zasebnem delovnem okolju. Tako človek pridobi široko sliko poslovanja in realizacije.

Odprtost človeka posameznika je najboljša naložba za delovanje po poslovni poti.

 

Kje se vidite čez deset let?

Mislim si, da bom še delala v pisarni, mogoče malo manj. Rada delam ta poklic. Sedaj in sem prepričana, da tudi čez deset let mi moč in jasnost bodo dajali, hoja, kraška gmajna, domača hišna opravila in okolica, skrb za domače hvaležne živali in samoizpraševanje o smislu življenja.

Kategorija: Aktualno iz OZS in OOZ Sežana, Iz dela zbornice, Izobraževanje, Novice, Podjetniški portret meseca


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.