Izšel je Informator za mesec januar 2024

| 17. 1. 2024

PODJETNIŠKI PORTRET

JORDAN GUŠTIN S.P., TURISTIČNO VODENJE IN DRUGE STORITVE
Vrhovlje 30, 6221 Dutovlje

Gsm: +386 (5) 730 50 37

E-mail: jordan.gustin@siol.net

 

 

Kako bi predstavili svojo dejavnost?

Trenutno je glavna dejavnost področje turizma. Verjetno sem najbolj poznan kot jamski vodnik. Pomagam tudi pri organizaciji prireditev in srečanj na Krasu. Opravljam manjša hišniška dela in vzdrževanje zelenic. Pred tem sem opravljal več različnih dejavnosti kot so vzdrževanje strojnih delov, različne montaže, upravljanje centralnega ogrevanja in dela na višini ter globini.

 

Kdaj in kako ste začeli samostojno poslovno pot?

Prvega maja 1993 star 28 let. Takrat je za obrtne dejavnosti izdajala dovoljenja Obrtna zbornica pod pogojem obveznega članstva. Kmalu sem postal član skupščine in član gradbenega odbora za izgradnjo novega obrtnega doma. Odlično sem sodeloval s takratno sekretarko Danico Skok, ki sem ji hvaležen za številne zelo uporabne nasvete.

Pred pričetkom samostojne dejavnosti sem imel več zaposlitev, in sicer: krajši čas pri zasebniku na področju izdelave in montaže aluminijastega stavbnega pohištva, na Minstrstvu za obrambo kot častnik TO, na mednarodni špediciji kot carinski referent in v dveh sežanskih podjetjih kot vzdrževalec strojev in naprav.

 

Na kaj ste najbolj ponosni v svojem poslu?

Na to, da sem kot obrtnik/s.p. »preživel« 30 let in redno plačeval vse obveznosti ter, da imam še vedno odlične odnose z vsemi strankami in partnerji.

 

Kaj vas pri vašem delu najbolj navdihuje?

Razmišljanje kako bi svoje storitve še dopolnil in izboljšal. Občasno mogoče tudi to, da sem lahko sam svoj šef in prvi delavec.

 

Kako motivirate sebe ali svoje zaposlene?

Najbolj me motivirajo zadovoljne stranke in redna plačila. Zaposlenih nimam in jih tudi v preteklosti nisem imel.

 

Kakšen je vaš recept za uspešno podjetje?

Spremljanje situacije in pravočasna ter odločna menjava recepta, ko/če je to potrebno.

 

Kateri je najboljši poslovni nasvet, ki ste ga prejeli v svojem poslu?

Odloči se ali boš delal na kratki ali na dolgi rok.

 

Kaj je bila najbolj tvegana stvar, ki ste jo kdaj naredili? Kaj vam je prinesla in ali bi jo ponovili?

Mogoče odločitev (tik pred izbruhom koronavirusa), da opravljam glavno dejavnost na področju turizma, kateri je sledil »prisilni« dopust plačan s strani države. A kot se radi izrazimo, da je vsaka stvar za nekaj tudi dobra, mi je takratna odločitev omogočila, da sem se lahko več časa posvetil domu in družini.

 

Če bi danes še enkrat začeli poklicno pot, bi kaj naredili drugače?

Kljub temu, da imam tudi vojaške veščine pa vedno rad rečem, da ne želim biti general po bitki. Si pa upam trdit, da bi zagotovo naredil kaj drugače.

 

Nekdo ima dobro idejo, pa ne ve, kako bi začel. Kaj  mu svetujete?

Vsaj minimalno izobraževanje za samostojno poslovno pot, hitro odločitev in redno spremljanje situacije ter ustrezno ukrepanje.

 

Kje se vidite čez deset let?

Tako kot doslej bom sledil in se prepustil toku stalnih sprememb.

 

Ali ste že uporabili in prihranili s Kartico Mozaik podjetnih?

Ne, a verjamem, da je za marsikoga koristna.

 

Kategorija: Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.