Za podjetja na voljo 512 milijonov evrov povratnih sredstev

| 3. 4. 2024

Do konca leta bo skupaj na voljo preko 512 milijonov evrov ugodnih posojil in različnih finančnih instrumentov za tehnološki razvoj, kapitalsko utrjevanje, likvidnost in omilitev kriznih okoliščin. Hkrati bo na voljo tudi 339,2 milijona evrov nepovratnih sredstev.

naslovna

Vir slike: Pixabay

Gre za skupno prizadevanje SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom. V treh mesecih bodo v tem okviru zaživela tudi nova posojila v višini 100 milijonov evrov za podjetja, prizadeta v avgustovskih poplavah.

Od 512 milijonov evrov povratnih spodbud, jih je 333,2 milijona evra takih, kjer sredstva poleg obeh institucij zagotavlja tudi gospodarsko ministrstvo, preostalih 178,8 milijona evrov povratnih spodbud pa financirata le SID banka in SPS.

»Naš skupni cilj je podpreti podjetja pri njihovi rasti, razvoju ter poslovanju, da povečamo produktivnost in inovativnost, s tem pa tudi konkurenčnost in dodano vrednost slovenskega gospodarstva,« je dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Poleg tega bo gospodarsko ministrstvo letos namenilo gospodarstvu tudi 339,2 milijona evrov nepovratnih sredstev, razpisanih v okviru 42 javnih razpisov. Gospodarstvu bo letos tako namenjenih skupaj 851,2 milijona evrov nepovratnih in povratnih sredstev vseh treh institucij.

»Pričakujemo, da bo nepovratnih sredstev iz evropskih ovojnic za Slovenijo tekom let vse manj«

V ukrepih so združena proračunska ali evropska finančna sredstva ministrstva, finančna sredstva, s katerimi gospodari SID banka oziroma namensko premoženje SPS in dodatno angažirani zasebni kapital komercialnih finančnih institucij.

Vir slike: vlada RS

»Na ta način dosežemo večji obseg spodbud, finančna sredstva pa v daljšem časovnem obdobju tako večkrat ‘obrnemo’ oziroma jih koristimo in se tako tudi multiplicirajo,« je pojasnil minister Han.

SID banka in SPS medtem nudita povratne oblike spodbud za podjetja, kot so ugodni krediti in garancije ter lastniško in kvazi lastniško financiranje.

»Krediti in garancije so pomembno dopolnilo nepovratnim oblikam pomoči in obratno. Povratna sredstva so odobrena vnaprej, pri subvencijah se čaka na povračilo. Povratna sredstva omogočajo tudi kritje širših potreb podjetij, kot je na primer sofinanciranje likvidnosti, medtem ko so subvencije ožje, bolj projektno osredotočene.«

Obenem pa je minister opozoril na pomen povratnih sredstev v prihodnosti. »Pričakujemo, da bo nepovratnih sredstev iz evropskih ovojnic za Slovenijo tekom let vse manj. Zato je naša skupna odgovornost, da podjetja pravočasno pripravimo in jih usmerjamo k pametnemu kombiniranju sredstev.«

Skupaj s SID banko je ministrstvo v preteklih letih vzpostavilo tudi dva sklada skladov iz vira evropskih kohezijskih sredstev 2014-2020 v vrednosti 291 milijonov evrov evropskih sredstev. To vrednost so oplemenitili z dodatnim finančnim vzvodom v višini preko 200 milijonov evrov iz kapitala SID banke in izbranih finančnih posrednikov, med njimi tudi SPS.

SID banka letos ponuja 335 milijonov evrov različnih posojil

V okviru aktualnih posojil SID banke lahko podjetja vseh velikosti do konca leta prek različnih finančnih instrumentov financiranja koristijo skupno še 235 milijonov evrov. V okviru Sklada skladov in Sklada skladov covid-19 pa je podjetjem vseh velikosti, samostojnim podjetnikom, start-up podjetjem in občinam na voljo še 100 milijonov evrov ugodnih posojil s podporo sredstev iz Kohezije 2014–2020.

Posojila so namenjena za obratna sredstva in naložbe, za financiranje trajnostnih projektov, projektov v turizmu, financiranje inovacij in digitalizacije, razvoja in raziskav, mikroposojil, MSP področju ter področju energetske učinkovitosti in urbanega razvoja.

Vir slike: Pixabay

Generalna direktorica direktorata za razvojna sredstva Sibil Klančar je povedala, da so v 13 letih s SID banko vzpostavili šest posojilnih skladov v začetni vrednosti 848 milijonov evrov, doslej se je dokončno iztekel prvi sklad.

»Finančni produkti zadnjega v višini 100 milijonov evrov bodo na voljo predvidoma v letošnjem drugem četrtletju, šlo bo za ugodna posojila za odpravo posledic avgustovskih poplav,« je pojasnila.

Predsednik uprave SID banke Borut Jamnik ob tem izpostavlja, da je SID banka v sodelovanju z ministrstvom ponudila različne finančne produkte, v okviru katerih je 196 milijonom proračunskih sredstev dodala še svoja in od leta 2011 prek petih posojilnih skladov financirala 1644 podjetij v višini skoraj ene milijarde evrov.

»Z 291 milijoni evropskih sredstev, ki jim je dodala svoja ter sredstva finančnih posrednikov, pa od leta 2017 financirala 10.000 poslov v višini 500 milijonov evrov,« je dodal.

Podporno okolje za start upa in manjša podjetja

SPS medtem nastopa kot ponudnik subvencij in storitev podpornega okolja predvsem za start-up in scale-up podjetja kot tudi ugodnih kreditnih in garancijskih linij za mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP).

V zadnjih štirih letih, od pandemije dalje, je ministrstvo SPS-u dodelilo skupaj za 163,5 milijona evrov interventnih proračunskih sredstev, katerim je SPS dodal 129 milijonov evrov sredstev in oboje skupaj razpisal v obliki interventnih posojil ali garancij.

»Spodbujanje konkurenčnosti in stabilnosti, dvig produktivnosti in usmerjanje MSP-jev v investicije s trajnostnim učinkom so glavni strateški cilji Slovenskega podjetniškega sklada tudi v letu 2024,« je poudarila direktorica SPS mag. Maja Tomanič Vidovič.

Vir: SPSSID bankaVlada RS

Kategorija: Finance, Novice, Zakonodaja


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.