Zgodovina

Skozi zgodovinsko obdobje, ki je zaznamovalo razvoj obrtništva in stanovske organizacije v Sežani, so se obrtniki združevali in povezovali v najrazličnejše oblike združevanja. Leta 1979, natančneje 11. januarja,  je bilo ustanovljeno Obrtno združenje v Sežani, katerega dejavnost je bila usmerjena na področje enačenja obrtnikov z drugimi gospodarskimi subjekti, vsestranskemu izobraževanju obrtnikov, družbeno političnemu in družabnemu življenju. Sčasoma je takratno Obrtno združenje postalo središče obrtniškega dogajanja v občini.

V poznejših obdobjih se je obrtno združenje še nekajkrat reorganiziralo, doživljalo in preživelo tudi nekatere zakonske spremembe. Po zadnji ureditvi lokalne samouprave, imamo danes Območno obrtno zbornico, ki pokriva področje 4 občin in sicer Občina Sežana, Divača, Komen in Hrpelje-Kozina. V zbornici je trenutno združenih čez 700 samostojnih podjetnikov in tudi nekaj pravnih oseb. V skupnem kraško-brkinskem prostoru predstavlja zbornični sistem eno največjih podjetij.

Območna obrtna zbornica Sežana je ena najmlajših zbornic v Sloveniji. Po številu članstva spada med srednje velike zbornice, po aktivnostih pa med aktivnejše zbornice. Zbornica je pričela delo v najetih prostorih, in sicer najprej so obrtniki imeli pisarno pri Šmucu, nato dva prostora na Mirka Pirca 3 v prostorih sedanje knjižnice. Večno pa je obstajala želja po lastnih prostorih in tako kupili stavbo policije, ki je bila locirana na Trgu osvoboditve 2, toda žal le za štirinajst dni. Namreč usoda te stavbe je bila, da se mora zaradi ogrožanja varnosti cestnega prometa in ljudi, porušiti oziroma takoj odstraniti. Povrhu vsega pa je bil strošek rušenja in odstranjevanja ruševin, strošek takratnih obrtnikov. Zemljišče je bilo prodano takratnemu župnišču in za tista sredstva so bili kupljeni poslovni prostori na Ivana Turšiča 2.

Leta 2000 je takratna skupščina sprejela sklep, da so prostori premajhni in da je potrebno izgraditi nov dom. V ta namen je bil uveden tudi poseben prispevek v višini 2.000 SIT na mesec za izgradnjo doma. Istega leta je Območna obrtna zbornica Sežana z Občino Sežana podpisala pogodbo za nakup komunalno opremljenega urejenega zemljišča v izmeri 250 m2. Leta 2002 je bil postavljen temeljni kamen za izgradnjo doma in gradnja doma se je pričela istega leta.

Leta 2004 je bil izgrajen nov dom na Kraški ulici 6 v skupni izmeri 700 m2 uporabne površine v štirih etažah. V prvem nadstropju so prostori za potrebe zbornice, pisarne, mala in velika sejna soba ter multimedijska dvorana za 70 ljudi. Prostori v pritličju, v izmeri 190 m2, so trenutno v celoti oddani v najem.

Iz zgodovinskega orisa je razvidno, da ima Območna obrtna zbornica Sežana in njeno članstvo že zgodovino in da ni od včeraj. Temu so zaslužni člani, ki so vsa ta leta skozi ugodne, pogosto pa bolj neugodne pogoje ustvarjali obrtništvo kot pomemben del gospodarstva in njeno stanovsko organizacijo.

Promocijski film “Od obrti do ustvarjalnosti” 

Jubilejni Informator ob 30. obletnici OOZ Sežana


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.