LDV – VETPRO in PLM

EU_flag_LLP_SL

Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana je v okviru programa Leonardo da Vinci – program VETPRO (strokovni delavci v poklicnem izobraževanju in usposabljanju) uspešno kandidirala s projektom Strokovna izmenjava izkušenj v Nemčiji. Projekt je namenjen izmenjavi izkušenj in spoznanj na področju dualnega poklicnega izobraževanja in prenosu znanj pri  zaposlovanju v poklicnem izobraževanju, zaposlitvi pripravnikov in študentov v Nemčiji, seznanitvi s pogoji poslovanja podjetij v Nemčiji. Cilj projekta je pridobitev znanj in izkušenj delegacije strokovnih delavcev pri organizaciji, ki deluje v sklopu dualnega sistema, njihovih organizacijskih značilnosti in nalog, njihova vloga v dualnem sistemu poklicnega izobraževanja, pridobitev znanj glede pogojev zaposlitve kadrov z zaključenim poklicnim izobraževanjem, zaposlovanja pripravnikov in študentov ter pogojev poslovanja podjetij v Nemčiji in prenos in uporaba pridobljenega znanja v slovenskih razmerah. Enotedenska mobilnost šestčlanske delegacije, ki jo sestavljajo strokovni delavci iz OOZ Sežana, OOZ Ajdovščina, OOZ Kranj, OOZ Nova Gorica, OZS in Višje strokovne šole v Sežani, je bila izvedena v mesecu oktobru 2013 pri partnerski organizaciji Obrtni zbornici za Munchen in Zgornjo Bavarsko.

Projekt je namenjen izmenjavi izkušenj in spoznanj s poudarkom na področju:

 • dualnega poklicnega izobraževanja in prenosu znanj na področju zaposlitev za poklicno izobraževanje
 • zaposlitev pripravnikov in študentov v Nemčiji
 • seznanitvi s pogoji poslovanja podjetij v Nemčiji (nemška obrtna zakonodaja, zakon o napotitvi delavcev, pravica bivanja v Nemčiji, davčna ureditev)
 • podrobnejša seznanitev z gradbenim sektorjem in ogled gradbišča (ureditev, obveznosti)
 • seznanitev z delovanjem SOKA-BAU
 • seznanitev s tem, kako v Obrtni zbornici za Munchen in Zgornjo Bavarsko pomagajo reševati pomanjkanje kadra v določenih branžah in posameznih poklicev
 • ogled enega izmed njihovih zelo uspešnih Medpodjetniških izobraževalnih centrov
 • seznanitev z delovanjem agencij za iskanje kadrov in iskanje poslovnih partnerjev, kooperacij
 • OZS je partner v mreži EEN, katere partner je tudi gostujoča organizacija v Munchnu, zato se bo delegacija srečala tudi z partnerjem EEN 

POROČILO O IZVEDENI MOBILNOSTI

Film

Fotogalerija

Projekt »Strokovni in osebnostni razvoj« v okviru Lenarda da Vinci – program PLM (osebe na trgu dela) je drugi projekt, s katerim je Območna obrtno-podjetniška zbornica v letu 2013 uspešno kandidirala na razpisu in pridobila subvencijo za mobilnost dveh gostincev,  mojstrov kulinarike, ki sta se usposabljala v priznanih francoskih restavracijah v Montbrisonu, kjer so poznani po pripravi tipičnih regionalnih francoskih jedeh (pateji, pite, moussi, pripravi rac, gosi, uporabi tipičnega sira Le Forrm v kulinariki, spajanje vina s hrano). Pridobljeno znanje in izkušnje udeleženca uporabljat pri svojem delu ter prenašata dobre prakse na ostale gostince.

Glavna cilja projekta sta bila:

 • teoretično in praktično usposabljanje na področju regionalne francoske kuhinje,
 • usposabljanje in seznanitev s segmenti francoske kuhinje in njihova uporaba v slovensko kulinarično ponudbo.

Mobilnost udeležencev je bila izvedena v mesecu oktobru 2013.

Matjaž_Pete4r M_P_v kuhinji


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.