LDV – Women in SMEs/Ženske v MSP

logo

Prisotnost žensk v malih in srednje velikih podjetjih je običajno ključen sestavni del delovanja družinskih podjetij. Znanje in kompetence žena lastnikov in njihova vloga so, po izkušnjah tujih partnerjev in naših seveda, pomemben element uspešnosti malih in srednjih podjetij. Prav zato bi bilo znanje in kompetence smiselno nadgraditi z možnostjo certificiranja in jih narediti bolj vidne ter prispevati k priznavanju njihovih znanj v nacionalnih sistemih partnerjev.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije se je kot partner vključila v projekt EU Leonardo da Vinci, Transfer of innovation, Women in SMEs: Validating non-formal and informal learning of family SME managers/,  Ženske v malih in srednjih podjetjih-vrednotenje neformalnih in  priložnostnih znanj žena lastnikov MSP, ki ga vodi Švicarska zveza obrti in malih podjetij. V projektu, poleg Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, sodelujejo še partnerji iz Nizozemske in Francije.

Cilj projekta je vrednotenje neformalno in priložnostno pridobljenih znanj vodij malih družinskih podjetij, s poudarkom na ženah, ki so običajno ključen sestavni del delovanja družinskih podjetij. Partnerji v Švici so razvili sistem formalnega priznavanja neformalno pridobljenih znanj in kompetenc žena, pilotno pa želijo  primer dobre prakse ponuditi še partnerjem v projektu.

janja meglič_MSMag. Janja Meglič iz OZS, ki je koordinatorka projekta v Sloveniji, je poudarila, da si je OZS zadala cilj – takšno  rešitev pa podpira tudi svetovalna skupina nacionalnih socialnih partnerjev v tem projektu – da čim prej steče delo pri dopolnjevanju poklicnega standarda in pripravi Kataloga strokovnih znanj in spretnosti za nacionalno poklicno kvalifikacijo »Organizator poslovanja/Organizatorka poslovanja«. Sodi namreč, da je kljub dobri izobraženosti žena, njihovo strokovno delo in pogosto ključno vlogo v manjših ali družinskih podjetjih in v obrti, potrebno napraviti bolj vidno in prepoznavno.

»Ugotavljamo, da bi bilo potrebno kompetence žena zaradi hitrih sprememb v (globalnem) poslovnem okolju nadgrajevati, osvežiti in pripraviti ponudbo ciljnih, krajših, aktualnih usposabljanj in družinska podjetja tako napraviti še bolj konkurenčna,« je poudarila mag. Janja Meglič.

P1040722V okviru projekta sta se v sodelovanju z OOZ Sežana in OOZ Maribor oblikovali  dve manjši delovni skupini žena. Delu v projektu so članice obeh delovnih skupin, ki tudi sicer sodijo med aktivnejše članice OOZ, namenile veliko svojega dragocenega časa in izkušenj. Na večkratnih srečanjih so najprej ocenile področja svojih neformalnih znanj s pomočjo zelo obsežnih samoocenjevalnih vprašalnikov. V nadaljevanju je sledil daljši proces sestavljanja  portfoliev/zbirnih map o njihovih znanjih in kompetencah. Pri tem zahtevnem in zamudnem delu sta bili članicam v pomoč dve svetovalki, strokovni sodelavki obeh OOZ, ter strokovna sodelavka OZS.

Za svetovalko ženam pri vrednotenju neformalnih in priložnostnih znanj po vzoru Švicarjev se je na dvodnevnem izpopolnjevanju v Franciji v okviru projekta usposabljala Doris Požar.

doris požar_MS»Švicarski model usposabljanja žena in priprave zbirnih/ kompetenčnih map smo v Sloveniji v okviru delovne skupine žena nekoliko prilagodili. V Švici je proces usposabljanja in priprave zbirnih map potekal v obsegu 3 vikendov, z delovno skupino žensk iz Sežane pa smo usposabljanje in sestavo zbirnih map opravile na 6 srečanjih. Kot svetovalka ženam v projektu sem delovni skupini žensk pojasnila metodologijo izpolnjevanja samoocenjevalnega vprašalnika z namenom dokazovanja kompetenc o formalnem, neformalnem ali priložnostno pridobljenem znanju. V sklopu 6 srečanj so bila izvedena tudi usposabljanja in svetovanja ženam s področij, ki jih najbolj potrebujejo pri vsakodnevnem delu, in sicer iz delovno-pravne zakonodaje, davčnega področja in marketinga,« je povedala Doris Požar iz OO Sežana.

V delovni skupini na OOZ Sežana so sodelovale Nevenka Devčič, zaposlena pri samostojnem podjetniku Borisu Devčiču s.p. iz Sežane, Suzana Bele Požar iz podjetja Kamnoseštvo Bele iz Koprive in samostojna podjetnica Tjaša Škapin, Atelje Tjaša iz Kozine.

Suzana Bele Požar_MS»Na zaključni konferenci v Zürichu sem dobila potrditev, da je za dosego ciljev projekta potrebno sodelovanje vseh državnih inštitucij katerih naloga je potrjevanje znanja, pa sprememba zakona, ter veliko truda in časa. Švica in Francija sta svoj certifikat pridobili po desetih letih aktivnih udejstvovanj vseh organizacij s tega področja. Vse v projektu udeležene ženske imamo, kljub različni kulturi, tradiciji, miselnosti, podobne težave: delamo a se nam to ne prizna. Razlika s Slovenkami je ta, da se ženske drugje veliko bolj povezujejo in si pomagajo, ter da se politiki in predstavniki gospodarstva zelo zavedajo pomembnosti vloge žensk za blagostanje države in jih zato na različne načine tudi spodbujajo. Z izdajo certifikata, s katerim potrjujejo znanje, sposobnosti in kompetence žensk delujočih v malih družinskih podjetjih, so ves trud nagradili. V izdelane zbirne mape pa so vključili tudi druga, za nas samoumevna znanja, kot na primer usklajevanje poslovnega in družinskega življenja,« je povzela Suzana Bele Požar iz podjetja Kamnoseštvo Bele iz Koprive, ki se je udeležila zaključne konference projekta v Zürichu.

Nevenka Devčič_MS

»Svoje vloge v podjetju se zdaj bolj zavedam, ker sem določene vsebine osvestila in razmislila o njih. Ugotavljam, da je moja vloga precej večja, kot sem mislila prej. Spoznala sem tudi druge podjetnice, ki imajo podobno vlogo, njihova razmišljanja, kako gledajo na določene stvari v podjetju.  Priznavanje znanj in izkušenj žensk v podjetništvu bi po mojem mnenju imelo še dodatno težo, ker v svetu šteje znanje in izkušnje«, je po zaključku projekta povedala Nevenka Devčič iz Estetsko – medicinskega centra Lara iz Sežane.

Tjaša Škapin_MS

“Skozi vprašalnike, ki smo jih sestavljali pri kompetenčni mapi, sem ugotovila katera znanja bi lahko še nadgradila in ki jih ob svoji stroki še potrebujem. Dobro bi bilo, da bi lahko ta znanja še naknadno pridobila in da bi bila tudi priznana. Želim si, da bi se lahko ženske skozi take oblike še družile, izmenjale izkušnje in širila svoja znanja ter s tem vsaka zase čim več pridobila,« je poudarila Tjaša Škapin, samostojna podjetnica Atelje Tjaša.

 

Video posnetek izjav žena

Izjave sodelujočih

IZJAVEVeč informacij o projektu


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.