5 načinov za nižje tveganje za vaš posel

| 24. 1. 2023

Na kakšen način lahko podjetnik zmanjša tveganje za svoj posel? Statistika propadlih startupov je visoka, zato večina podjetnikov dvakrat premisli, preden stopi na to pot.

Vir slike: Pixabay

Vir slike: Pixabay

Nihče si ne želi doživeti neuspeha. Toda ali to pomeni, da za startupe ni prihodnosti? Seveda ne, podjetniki morajo le predhodno razmisliti, kako čim bolje zmanjšati tveganje za svoj posel.

Načini, kako lahko podjetnik zmanjša tveganje:

Ne glede na to, kako intenzivno se pripravljate, vsak startup je tvegan posel. Tveganj ne morete popolnoma odpraviti, lahko pa jih zmanjšate in svojemu startupu tako zagotovite boljše možnosti za uspeh.

  1. Prizadevajte si ponuditi dobičkonosno rešitev

Če želite zmanjšati tveganje za neuspeh, morate najprej razumeti, kaj ljudje iščejo in potrebujejo. Ljudem ponudite tisto, kar potrebujejo, saj se najpogosteje odzivajo na rešitve, ki rešujejo njihove težave. Namen vašega podjetja je, da ustrežete svojim strankam.

Lahko imate najboljšo spletno stran in marketinško kampanjo za svoje podjetje. Če trženje ljudem ne pove, kako so lahko vaši izdelki zanje koristni, imate slabe možnosti za uspeh. Poskrbite torej, da bo vaše podjetje strankam zagotovilo njim potrebno vrednost, za katero jim ne bo težko plačati.

  1. Izpopolnite svoje spretnosti

Postanite najboljši poznavalci svojega področja. Podjetniki želijo realizirati nove ideje, ki imajo ogromen potencial za rast. Vendar pa velikokrat potrebujejo več informacij in znanja za delo na teh idejah. Dodatno znanje vam bo dolgoročno zelo koristilo. Lažje se boste lotili zagona svojega podjetja preko različnih pristopov.

  1. Ne zanašajte se na en sam vir dohodka

Ne pozabite, da bo vaš startup potreboval nekaj časa, da vzpostavi redno poslovanje. Ne morete pričakovati, da bo začel prinašati dobiček že od samega začetka. Na začetku vzpostavite reden tok dohodka.

Običajna praksa je, da ljudje vodijo podjetje najprej samo kot postranski poklic in hkrati obdržijo stalno službo. Če za vas to ni mogoče, lahko razmišljate tudi o investicijah ali drugih načinih začetnega financiranja. Pomembno je, da si zagotovite dovolj sredstev za preživetje, hkrati pa tudi vlagate v svoje podjetje preden začnete s poslovanjem.

  1. Upoštevajte nasvete strokovnjakov

Celo najboljši podjetniki kdaj potrebujejo nasvete drugih. Za zmanjšanje tveganja je upoštevanje nasvetov preizkušenih mentorjev najboljša možnost. Učenje od ljudi, ki so že izkusili vstop v podjetništvo, vam bo dalo največ praktičnih nasvetov, ki jih ne boste našli v priročnikih ali podjetniških knjigah. Mentorji imajo dragoceno vlogo pri izbiri prave poti za vas. Opozorijo vas na napake, ki se jim morate izogniti.

Seveda lahko svojo poslovno idejo uresničujete tudi sami in se zanašate le na svoje znanje. Toda to vas lahko stane več časa in denarja. Lahko za začetek poskusite z intervjuji z uspešnimi podjetniki, berete njihove knjige, in jih imate za navdih na svoji poslovni poti.

  1. Izognite se nepotrebnim stroškom

Startupi pogosto propadejo zaradi prevelikih stroškov. Podjetnike mika ideja o velikih pisarniških prostorih ali ekstravagantnih marketinških akcijah. Že na začetku zaposlijo preveč ljudi, nato pa so si prisiljeni izposojati denar za vzdrževanje tekočih stroškov. Najbolje je, da poslovanje širite postopoma in v podjetje vključite dodaten kader šele takrat, ko začne rasti. V začetnih korakih poslovanja pa raje razmišljajte o znižanju stroškov. Osredotočite se na eno stvar naenkrat in dajte svojemu podjetju čas za rast. Nato postopoma povečajte svojo ekipo.

Eden od najpomembnejših načinov, da podjetnik zmanjša tveganje je, da spremeni svoj pristop. Podjetniki se morajo  sprijazniti tudi z začetnim neuspehom, če so v svojem pristopu preveč togi. Upoštevati je treba, da je trg že prenasičen. Stranke potrebujejo nekaj časa, da opazijo vaše izdelke in storitve. V tem času se odzivajte na njihova vprašanja in komentarje, bodite vztrajni in poskusite doseči stranke preko več različnih kanalov. Tako bo vaš posel postopoma prodrl na trg in kasneje začel rasti.

Avtor Maruša Petrovčič

Kategorija: Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.